Σε αδιέξοδο βρίσκεται ο τουρισμός και είναι ορατή η απειλή να χαθούν πάνω από 2 δισ. ευρώ έσοδα. Ήδη χάθηκαν περισσότερες από 800 χιλιάδες κρατήσεις τις τελευταίες 15 μέρες. Και πλέον έχουν αρχίσει και οι ακυρώσεις συμβολαίων, με τους tour operators να επικαλούνται για την απόφαση τους αυτή λόγους πολιτικής αστάθειας.

 Παράλληλα οι τουριστικοί φορείς απευθύνουν έκκληση στα κόμματα να διαβεβαιώσουν τους εταίρους μας και τη διεθνή κοινή γνώμη ότι «δεν επικρατεί χάος στην Ελλάδα, η οποία είναι μία δημοκρατική, ευρωπαϊκή, σταθερή και απόλυτα ασφαλής χώρα». Οι εξελίξεις αυτές ήταν και ο λόγος που ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό κ. Π. Πικραμένο και τον ενημέρωσε για την κατάσταση του τουρισμού.

 Από την επομένη των εκλογών της 6ης Μαΐου και μέχρι σήμερα ο ρυθμός των κρατήσεων που εισάγονται στα on line συστήματα των ξενοδοχείων έχει μειωθεί κατά 50%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, πέρυσι το Μάιο είχαν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 3,4 εκατομμύρια κρατήσεις. Αν η ροή των κρατήσεων συνεχιστεί με την ίδια υστέρηση μόνο το Μάιο θα χάσουμε πάνω από 1,7 εκατ. κρατήσεις.

 Το ανησυχητικό όμως είναι ότι έχουν αρχίσει και οι ακυρώσεις συμβολαίων. Προς το παρόν πρόκειται για μεμονωμένα συμβόλαια γκρουπ (των 60-70 ατόμων), που είχαν προγραμματίσει να κάνουν διακοπές τον Ιούλιο σε Κρήτη και Δωδεκάνησα. Ο λόγος που επικαλούνται για να «σπάσουν» τα συμβόλαια είναι η πολιτική αστάθεια και ο φόβος επιστροφής στη δραχμή. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο κ. Γιώργος Τελώνης, πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ (τουριστικά γραφεία), «διεθνείς τουριστικοί οργανισμοί παγώνουν τις κρατήσεις και αποσύρουν συνεργάτες τους από τη χώρα μας. Πληρωμές δεν γίνονται και προκαταβολές δεν καταβάλλονται, λόγω του φόβου πιθανών ακυρώσεων, αλλά και με το σκεπτικό της φημολογούμενης επιστροφής της χώρας μας στη δραχμή».

 Ο ΣΕΤΕ έχει καλέσει αυτές τις μέρες στην Ελλάδα δημοσιογράφους από τα μεγαλύτερα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα της Μεγάλης Βρετανίας (BBC, Times, Daily Telegraph κλπ.) προκειμένου να διαπιστώσουν οι ίδιοι ότι δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος για τους τουρίστες που θα επισκεφθούν την Ελλάδα.

 Ωστόσο, τα ερωτήματα που απευθύνουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης είναι πάντα τα ίδια: Θα γίνουν απεργίες στην Ελλάδα; Θα υπάρξουν επεισόδια στην Αθήνα; Θα επιστρέψει η χώρα στη δραχμή; Και αν συμβεί αυτό οι αλλοδαποί τουρίστες θα χάσουν τις προκαταβολές τους; Θα κλείσουν τα ξενοδοχεία, Θα καταρρεύσουν οι τράπεζες;

 Οι ξενοδόχοι απαντούν πως τίποτα από τα παραπάνω δεν πρόκειται να συμβεί, όμως ο κ. Ανδρεάδης ζήτησε τη συνδρομή του πρωθυπουργού, ώστε να υπάρξει επίσημη διαβεβαίωση των εταίρων μας ότι οι τουρίστες που θα έρθουν στην Ελλάδα για διακοπές θα είναι απολύτως ασφαλείς.

 Μάλιστα, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, κ. Γιάννης Ρέτσος, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να λάβουν το μήνυμα ότι «ο επισκέπτης που βρίσκεται οπουδήποτε στην Ελλάδα, δεν αντιμετωπίζει και δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα με τη διαμονή του, τις μετακινήσεις του και τις πάσης φύσεως συναλλαγές του».

Έφη Καραγεώργου

Πηγή: capital.gr