Η ανάλυση του ForwardKeys διαπιστώνει ότι οι κρατήσεις πτήσεων για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική αυξήθηκαν κατά 10,5% το 2017 και ότι η άνοδος αναμένεται να συνεχιστεί και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, καθώς οι κρατήσεις είναι σήμερα 11,2% περισσότερες σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Οι κρατήσεις προέρχονται  από όλο τον κόσμο, με την Αμερική να κατέχει την πλειοψηφία με 14,1%, την Ευρώπη 11,6% και την Ασία 19,0%.

Αυτό οφείλεται στην ανάκαμψη από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έπληξαν τη Βόρεια Αφρική το 2015, τις αλλαγές στον τρόπο προσέλκυσης επισκεπτών και την ανάπτυξη της αγοράς της Κίνας.

Επίσης στην Αφρική και την Τυνησία καταγράφηκε εντυπωσιακή αύξηση κατά 29% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Το 2017, τα ομαδικά ταξίδια αυξήθηκαν κατά 66,5%.

Τα ταξίδια στο Μαρόκο αυξήθηκαν κατά 17% πέρυσι χάρη στην αυξημένη αεροπορική δραστηριότητα από τις ΗΠΑ και την τριπλή αύξηση των κινεζικών αφίξεων, η οποία προκύπτει από μια νέα ρύθμιση για τους κινέζους ταξιδιώτες, η οποία τέθηκε σε ισχύ από τον Ιούνιο του 2016.

Στη Μέση Ανατολή σημειώθηκε γενικά  ανάπτυξη εκτός του Μπαχρέιν, το οποίο ήταν μόλις 1% υψηλότερο από το 2017 και το Κατάρ, το οποίο σημείωσε ελαφρά πτώση στις κρατήσεις, κατά 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η κύρια αιτία της σχετικής πτώσης του Κατάρ είναι μια διπλωματική διαμάχη με τις γειτονικές χώρες, με αποτέλεσμα το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να κλείσουν τον εναέριο χώρο τους στις πτήσεις της Qatar Airways στις 5 Ιουνίου 2017.

Κοιτάζοντας τις κρατήσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2018, οι κρατήσεις προς τη Μέση Ανατολή και την Αφρική κυμαίνονται :

16% από την Αμερική, 13% από την Ευρώπη και 4% από την Ασία και τον Ειρηνικό.

Οι εξερχόμενες αγορές έχουν αυξηθεί και από την Αργεντινή και είναι 34% σε σχέση με πέρυσι.

Άλλες χώρες που παρουσιάζουν αύξηση αγοραστικού ενδιαφέροντος για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική είναι η Ισπανία 28% , η Αυστραλία 22% , η Ινδία και η Τουρκία 19% και ο Καναδάς 17%.