του Δημήτρη Φραγκάκη ΓΓ του ΕΟΤ

Μία από τις πρώτες προτεραιότητές μου όταν ανέλαβα Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ ήταν να ξεκινήσει έγκαιρα η διαφημιστική καμπάνια της Ελλάδας στο εξωτερικό για το 2020.

Είναι γνωστό ότι το πρώτο τετράμηνο κάθε χρονιάς είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τις κρατήσεις ενόψει της τουριστικής σεζόν, διαμορφώνει τάσεις της ζήτησης και σίγουρα είναι εξίσου σημαντικό για την γενικότερη προβολή της χώρας μας ως τουριστικού προορισμού στις διεθνείς αγορές.

Αποφασίσαμε λοιπόν, ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, να δομήσουμε μία τετράμηνη καμπάνια η ο οποία θα ξεκινούσε να «τρέχει» εντός του Ιανουαρίου του 2020.

Ήταν ένα δύσκολο αλλά εφικτό εγχείρημα το οποίο καταφέραμε να φέρουμε εις πέρας με μεθοδική και σκληρή δουλειά πολλών άξιων στελεχών του Οργανισμού και σήμερα είμαστε ήδη στον «αέρα». Ένα αυτονόητο ζητούμενο προηγούμενων ετών, έγινε πραγματικότητα.

Αυτή η τετράμηνη επιθετική εκστρατεία Branding της χώρας μας, συνολικού προϋπολογισμού 8 εκατομμυρίων, σχεδιάστηκε πολύ προσεκτικά προκειμένου να εξυπηρετήσει 3 βασικούς στόχους.

Επιλέξαμε για αυτήν την πρώτη φάση να στοχεύσουμε στις παραδοσιακές αγορές της Ευρώπης καθώς και στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Η Ευρώπη είναι περιοχή στόχος για προφανείς λόγους.

Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς επελέγησαν προκειμένου να ενισχυθεί το θετικό momentum αφίξεων από αυτές τις περιοχές που το 2019 παρουσίασαν αύξηση 4,1% και 14,4% αντίστοιχα σε σχέση με το 2018.

Το μείγμα της καμπάνιας προβολής άλλαξε σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με το παρελθόν με ένα ποσοστό 70% περίπου να διαχέεται πλέον στα σημαντικότερα ψηφιακά-διαδικτυακά μέσα, σε γνωστές digital τουριστικές πλατφόρμες και το υπόλοιπο στα παραδοσιακά τηλεοπτικά μέσα.

Είναι μία συνειδητή επιλογή η οποία συνάδει με την διεθνή τάση των digital κρατήσεων και αναζητήσεων ταξιδιών και επιτυγχάνει την απαραίτητη ισορροπία.

Πλατφόρμες όπως Google, Expedia, Twitter, Skyscanner, Kayak, Accuweather και άλλα συνδυάζονται με κλασικά μέσα ενημέρωσης/ψυχαγωγίας όπως Bloomberg, BBC, Euronews, NY Times, Wall Street Journal, TV5, Travel Channel, National Geographic κλπ.

Η καμπάνια του ΕΟΤ ενσωμάτωσε επίσης έναν εξαιρετικά σημαντικό στόχο που είναι η προσέλκυση όχι μόνο περισσότερων αλλά και πιο «ποιοτικών» ταξιδιωτών οι οποίοι θα φέρουν στην χώρα περισσότερα έσοδα.

Ένας στρατηγικός στόχος για το 2020 τον οποίο επίσης εξυπηρετεί η καμπάνια με χαρακτηριστικότερη τη συνεργασία την οποία ανέπτυξε ο ΕΟΤ με την Mastercard σε επίπεδο συνδιαφήμισης η οποία προσθέτει ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα για το τουριστικό προϊόν της χώρας μας στο εξωτερικό.

Είναι φυσικά προφανές ότι δεν σταματάμε εδώ. Από τον Μάιο του 2020 θα τρέξει η δεύτερη φάση της ετήσιας καμπάνιας η οποία ήδη βρίσκεται υπό διαμόρφωση και θα διαρκέσει, με διακυμάνσεις, έως το τέλος του έτους.

Διότι καταφέραμε να ξεκινήσουμε την καμπάνια νωρίς αλλά εξίσου σημαντικός στόχος είναι να την κρατήσουμε μέχρι όσο πιο αργά γίνεται, ώστε το τουριστικό προϊόν της χώρας μας να βρίσκεται στον «αέρα» όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο, ανάλογα φυσικά και με τις δυνατότητες του προϋπολογισμού του ΕΟΤ.

Πιστεύω ότι είμαστε σε ένα καλό δρόμο σε επίπεδο προβολής. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε.

Αναπροσαρμόζουμε την στρατηγική μας και κατευθύνουμε τις δυνάμεις μας ανάλογα με τις εξελίξεις.

Σε κάθε περίπτωση ο ΕΟΤ και όσον αφορά την καμπάνια της χώρας μας, δεν θα είναι πλέον στατικός αλλά ιδιαίτερα κινητικός σε όλα τα επίπεδα.