Έγκριση υπό προϋποθέσεις έλαβε η επένδυση της Gnosis Investments για τη δημιουργία ξενοδοχείου στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως 31 και Υπατίας 1, από το υπουργείο Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα η Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων, αποφάσισε:

Την έγκριση μελέτης αποκατάστασης και αλλαγή χρήσης σε ξενοδοχείο του χαρακτηρισμένου ως έργου τέχνης κτιρίου στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως 31 και Υπατίας 1 με λειτουργική συνένωση στη στάθμη του ισογείου με το όμορό του χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο κτίριο επί της οδού Υπατίας 3-5 στο Δ. Αθηναίων, φερόμενης ιδιοκτησίας της εταιρείας ΕΠΑΚΡΟΝ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε., με τους ακόλουθους όρους:

  • Να διευκρινιστούν περαιτέρω οι προτεινόμενες επεμβάσεις ενίσχυσης με την υποβολή σχεδιαστικών λεπτομερειών στα σημεία που προβλέπεται η in situ συντήρηση του γλυπτικού και ζωγραφικού διακόσμου. Σε κάθε περίπτωση να τεκμηριωθεί ο τρόπος εφαρμογής καθολικών ενεμάτων και αρμολογημάτων, λαμβάνοντας υπόψη τη διατήρηση του υφιστάμενου διακόσμου (τοιχογραφικός, γύψινος, ξύλινος κ.ά.)
  • Να διατηρηθούν κατά το δυνατόν in situ τα εξωτερικά και εσωτερικά αυθεντικά αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία του μνημείου (δάπεδα, διάκοσμος, κουφώματα, κτλ.) και σε κάθε περίπτωση η αντικατάσταση με νέα στοιχεία να γίνει στην ίδια μορφή, διαστάσεις και υλικό με τα υφιστάμενα. Να αποσταλεί τεκμηρίωση για την κατάσταση διατήρησης και την πιθανή ανάγκη καθαίρεσης και ανακατασκευής των κουφωμάτων.
  • Να διευκρινιστεί εάν με τις προτεινόμενες επεμβάσεις αυξάνεται το ύψος των δαπέδων μέσω της διέλευσης των Η/Μ, και ο τρόπος αντιμετώπισης των περιοχών, όπως οι κλίμακες, τα κατώφλια των ανοιγμάτων κ.α.
  • Οι πέργκολες να κατασκευαστούν σε υποχώρηση, ώστε να μην είναι ορατές από την πρόσοψη του κτιρίου και από τα προστατευόμενα μνημεία επί της πλατείας Μητροπόλεως. Να υποβληθούν στη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων προς έγκριση συμπληρωματικά στοιχεία με διευκρινίσεις που αφορούν στα υλικά κατασκευής τους, το ύψος, τον χρωματισμό και τον τρόπο επικάλυψης.
  • Η κάλυψη του φωταγωγού θα είναι επίπεδη (όπως φαίνεται στο φωτορεαλιστικό που έχει κατατεθεί) και όχι δίριχτη (όπως φαίνεται στα κατατεθειμένα σχέδια), ώστε να μειωθεί το ύψος της κατασκευής.
  • Να μην τοποθετηθούν οι νέες κλίμακες που οδηγούν στο ανώτερο επίπεδο (οροφή) του δώματος του κτιρίου και που ενώνουν τα δύο επίπεδα της οροφής του δώματος (όπως φαίνεται στα σχέδια και όχι στο φωτορεαλιστικό) και να μη δοθεί χρήση στον εν λόγω χώρο (οροφή του δώματος), ο οποίος αποτελεί ουσιαστικά το δώμα της απόληξης του κλιμακοστασίου.
  • Στο χώρο εισόδου να ακολουθηθεί η αρχική πρόταση, με την υπάρχουσα διαμερισματοποίηση με τους τοίχους, χωρίς τις γυάλινες επιφάνειες και τα χωρίσματα.
  • Να γίνει περαιτέρω διερεύνηση των οπτοπλίνθων, κυρίως ως προς την αντοχή τους, με συλλογή περισσότερων δειγμάτων.
  • Σε περίπτωση που προκύψουν πρόσθετες εργασίες που θα απαιτούν εκσκαφές, αυτές θα εκτελεστούν υπό την άμεση επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, κατόπιν έγκαιρης και έγγραφης ενημέρωσης από τους ενδιαφερόμενους, και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την αρχαιολογική νομοθεσία και πρακτική.

Επίσης αποφάσισε την έγκριση της μελέτης συντήρησης διακόσμου του διατηρητέου κτιρίου επί των οδών Μητροπόλεως 31 και Υπατίας στην Αθήνα, με τον εξής όρο:

  • Να συμπληρωθεί η μελέτη με εκτενέστερη αναφορά στην κατάσταση διατήρησης των μεταλλικών στοιχείων, αλλά και των προτάσεων συντήρησης και να υποβληθεί προς έγκριση στη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων.

Η εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων, που έχει επενδύσει 200 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά, έχει συμφωνήσει με τη Radisson για τη λειτουργία του ξενοδοχείου, που θα περιλαμβάνει 112 δωμάτια και αναμένεται να ανοίξει στα τέλη του 2024.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης φτάνει τα 30 εκατ. ευρώ και την κατασκευή έχει αναλάβει η Έπακρον, τεχνική εταιρεία του Πέτρου Πολίτη, ενός από τα βασικά στελέχη της Gnosis Investments.