Τα νομίσματα, καθώς και τη νομισματοκοπία των αρχαίων Κρητικών πόλεων θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν οι επισκέπτες της νέας έκθεσης που εγκαινιάστηκε στο Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας Ρεθύμνου, με όνομα “Κρητών Πόλεις η Μαρτυρία των Νομισμάτων” έως και τις 15 Δεκεμβρίου 2019.

Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει μέρος της ιστορίας του νησιού, αφού στην Κρήτη, όπως εκτιμάται, λειτουργούσαν 40 νομισματοκοπεία κατά την κλασική και ελληνιστική περίοδο.

Τα νομίσματα αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες των κοινωνικών εξελίξεων, ενώ από τη μελέτη της εικονογραφίας τους προκύπτει ότι κατά τους ιστορικούς χρόνους είχαν διαμορφωθεί στην Κρήτη πόλεις-κράτη που τις χαρακτηρίσαν η αυτοχθονία, η αυτάρκεια και η τοπική ταυτότητα.

Η Έκθεση διαρθρώνεται σε δυο θεματικές ενότητες. Η πρώτη ενότητα παρουσιάζει τα αρχαίανομίσματα των κρητικών πόλεων, οι οποίες ακολουθούν τον σημερινόδιαχωρισμό της Κρήτης σε τέσσερις Νομούς.

Η δεύτερη ενότητα παρουσιάζει ενδεικτικά τη νομισματική κυκλοφορία στην Κρήτη. Ξένανομίσματα έφθαναν στην Κρήτη κυρίως μέσω της μισθοφορικήςδραστηριότητας των Κρητών σε στρατιωτικές επιχειρήσεις μεγάλων δυνάμεων της ελληνιστικήςπεριόδουκαθώς και μέσω της παρουσίας ξένων στρατευμάτων στο νησί Οι ξένες εκδόσειςαποθησαυρίζονται και αρκετές από αυτές επικόπτονταιχρησιμοποιούνται δηλαδή ως πέταλο για την έκδοση των τοπικών νομισμάτωνΜέσα από 124 νομίσματα που προέρχονται από τις τέσσεριςΕφορείες Αρχαιοτήτων της Κρήτης και από τη Νομισματική Συλλογή Alpha Bank, αναδεικνύονταιπτυχές της ιστορίας του νησιού.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος εγκαινίασε την έκθεση, παρουσία οργανωτών, Αρχών, φορέων, Αρχαιολόγων, εκπροσώπων του Πολιτισμού, Πανεπιστημιακών, φοιτητών, και πλήθους πολιτών, δήλωσε πως η Περιφέρεια συνεργάζεται με τον Δήμο, το Μουσείο, στην ανάπτυξη των πολιτιστικών διαδρομών της περιοχής για να γίνει ο τόπος της Ελευθέρνας δυναμικός προορισμός.