samos28031Διέσχισαν το Αιγαίο Πέλαγος και έφθασαν στη Νύφη του Θερμαϊκού, τη Θεσσαλονίκη, κουβαλώντας στις αποσκευές τους την παράδοση του τόπου που γέννησε τον Πυθαγόρα, τον Αρίσταρχο και τον Επίκουρο, ενώ συνταξιδιώτης τους η Θεά Ήρα, διασφάλισε την ασφαλή μεταφορά των παραδοσιακών προϊόντων της Σάμου, αλλά και της έκθεσης φωτογραφίας με τοπία μαγικά.

Έτσι, σήμερα και αύριο, τόσο οι Θεσσαλονικείς, όσο και οι υπόλοιποι Βορειοελλαδίτες, θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν ένα ταξίδι στη… Σάμο, απολαμβάνοντας τις μυρωδιές, γεύσεις τοπία του νησιού, στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου πραγματοποιείται, σήμερα και αύριο, η 2η Έκθεση Παραδοσιακών Προϊόντων Πολιτισμού και Τουρισμού. Η 1η έκθεση πραγματοποιήθηκε πέρυσι στην Αθήνα και στόχος των διοργανωτών είναι κάθε χρόνο να μεταφέρεται σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, ώστε η Σάμος να “ταξιδέψει” σε κάθε γωνιά της χώρας.

Συγκεντρωμένοι 20 παραγωγοί του νησιού, συστήνουν στους επισκέπτες της έκθεσης τα τοπικά προϊόντα της Σάμου: το γνωστό κρασί ντούξ, που χρησιμοποιείται για θεία κοινωνία, το ούζο, το μέλι, το ελαιόλαδο, τα βότανα, είδη του πρωτογενούς τομέα, τα παραδοσιακά γλυκά αλλά και την τοπική κουζίνα σε ένα live μαγείρεμα από τον Σαμιώτη chef, Αντώνη Σαρρημαυρογένη, ο οποίος θα παρουσιάσει ένα διαφορετικό “πιάτο”, με την ονομασία “το μενταγιόν της Θεάς ΄Ήρας”. Πρόκειται για μια εμπνευσμένη συνταγή, όπου κομματάκια εκλεκτού Σαμιώτικου χοιρινού κρέατος «δένουν» μοναδικά με μια σάλτσα γιαουρτιού και παραδοσιακής τοπικής μυζήθρας, αρωματισμένης με βότανα της Σαμιακής γης.

Ο Σαμιώτης chef, θα προετοιμάσει για τους επισκέπτες της έκθεσης να γευθούν την πατροπαράδοτη «γεμιστή πλάτη» από αγριοκάτσικο («βετούλι») της Σάμου, με ρύζι, συκωτάκι ψιλοκομμένο, γλυκό κρασί και άφθονα μυρωδικά, όπως μάραθο, ρίγανη, θυμάρι, δυόσμο, αλισφακιά, κουκουνάρι κ.α Θα προσφέρονται επίσης σπιτικές πίτες της Σάμου, τηγανίτες με τυριά Σαμιώτικα, καθώς και ρεβυθοκεφτέδες με αρωματικά φυτά. Όλα αυτά, θα συνδυαστούν με το σαμιώτικο κρασί και σαμιώτικο ούζο.

Γεύσεις… ιστορίας και λαογραφικής παράδοσης Επιπλέον, οι επισκέπτες και οι προσκεκλημένοι της έκθεσης, θα πάρουν μια γεύση από τον φυσικό πλούτο της Σάμου σε μια ξεχωριστή έκθεση φωτογραφίας με 52 τοπία. «Γεύσεις» μιας μακραίωνης ιστορικής και λαογραφικής παράδοσης του τόπου που γέννησε τον Πυθαγόρα, τον Αρίσταρχο και τον Επίκουρο μέσα από τη λαογραφική έκθεση που θα φιλοξενείται σε ειδικό περίπτερο.

Ακόμη, η πλατεία Αριστοτέλους θα “πλημμυρίσει” από τις… γεύσεις πολιτιστικής και πολιτισμικής διαδρομής της Σάμου και του αστείρευτου νησιώτικου κεφιού.

Χορωδίες, μουσικά σχήματα και χορευτικές ομάδες συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές θα παροτρύνουν τους επισκέπτες να συν-χορέψουν και να τραγουδήσουν τη «Σαμιώτισσα» με τις… «ελιές και με τα μαύρα μάτια».

Όσο για τα μικρά παιδιά; Θα πάρουν μια γεύση της απεραντοσύνης του Αιγαίου, γνωρίζοντας από κοντά το «δελφίνι-μασκώτ» της Σάμου.

kerdos