Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, στο πλαίσιο της φετινής συνεργασίας του με τη Διεθνή Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης Art-Athina, υποδέχεται αύριο την έκθεση φωτογραφίας

«Ταξίδι με ένα σώμα»

του Δημήτρη Αληθεινού

 η οποία παρουσιάζεται στο κοινό από τις 4 Σεπτεμβρίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου, στον χώρο «Τέχνη και Πολιτισμός» των Αφίξεων.

Η έκθεση του γνωστού καλλιτέχνη-ταξιδευτή Δημήτρη Αληθεινού, σε επιμέλεια του Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Μάνου Στεφανίδη, είναι μια ενότητα 26 φωτογραφιών που συνθέτουν ένα πολύπτυχο και συγχρόνως μια τοπιογραφία φτιαγμένη από λεπτομέρειες ανθρώπινων σωμάτων, φωτογραφημένων σε όλον τον κόσμο, στη Λυόν, τη Βαλένθια, το Κούσκο ή την Κατμαντού, 20 ή και 30 χρόνια πριν. Κοινό νήμα της αφήγησης είναι η καμπύλη που ενώνει τη μία φωτογραφία με την άλλη. Ο καλλιτέχνης που, παράλληλα με το εικαστικό έργο του, δημιουργεί από το 1981 τις «Κατακρύψεις» – ένα δίκτυο κρυμμένων έργων σε όλο τον πλανήτη – αυτή τη φορά ασχολείται με το ανθρώπινο σώμα, σε μια ενότητα που γίνεται ένα οπτικό δοκίμιο για το χρόνο και για τον τρόπο που ο χρόνος δοκιμάζει τις ανθρώπινες σχέσεις.

Με την έκθεση «Ταξίδι με ένα σώμα», ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η «Art-Athina», που γιορτάζει φέτος τα 20α γενέθλιά της, συνεχίζουν τη σύμπραξή τους και την «εικαστική σύνδεση» του αεροδρομίου με την Διεθνή Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης στον θεματικό άξονα «Ταξίδι». Όπως όλες οι μόνιμες και οι περιοδικές εκθέσεις στο αεροδρόμιο, η νέα έκθεση είναι προσβάσιμη ελεύθερα για το κοινό, καθόλο το 24ωρο (χώρος «Τέχνη και Πολιτισμός» / Επίπεδο Αφίξεων).

Για τον καλλιτέχνη:

Ο Δημήτρης Αληθεινός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945 και είναι ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους διεθνώς. Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ στην Αθήνα και στην Academia di Belle Arti στη Ρώμη, και αρχιτεκτονική στην École Spéciale d’Architecture στο Παρίσι. Παρουσιάστηκε στη διεθνή εικαστική σκηνή στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και από τότε παραμένει αδιάκοπα παρών με έργα πολιτικού και φιλοσοφικού στοχασμού που αναμορφώνουν την εικαστική γλώσσα.

Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις, happenings, περφόρμανς και εικαστικές δράσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε σημαντικές διοργανώσεις όπως οι Μπιενάλε του Παρισιού, του Σάο Πάολο, της Κωνσταντινούπολης, του Καΐρου και της Βενετίας.

Από το 1981, παράλληλα με το εικαστικό του έργο, δημιουργεί τις Κατακρύψεις, ένα δίκτυο κρυμμένων έργων σε όλο τον πλανήτη, το οποίο συνεχίζει να αναπτύσσει, καθώς και τις δράσεις «Υπερασπίζοντας τους Πολιτισμούς του Κόσμου» και «Προσφορές», μέρη των οποίων βρίσκονται επίσης σε όλο τον πλανήτη. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 195 Kατακρύψεις που απλώνονται από τον Βόρειο Πόλο στον Νότιο και από τη μια μεριά της Γης στην άλλη.