Οι επιπτώσεις του COVID-19 δεν είναι υπερβολικές. Οι αεροπορικές εταιρείες αιμορραγούν και χρειάζονται επείγουσα βοήθεια για να επιβιώσουν από αυτήν την κρίση με τη μορφή κρατικών ενισχύσεων, δημόσιων δανείων και επιτρέποντας την αναβολή άλλων πληρωμών.

Σε μια ανοιχτή επιστολή προς όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη, η Ευρωπαϊκή Αεροπορική Ένωση Περιφερειών (ERA) ζητά επείγουσα και ταχεία βοήθεια για τη διάσωση των περιφερειακών αεροπορικών εταιρειών της Ευρώπης και για την αποφυγή της πλήρους κατάρρευσης του τομέα.

H ERA έχει απευθύνει επιστολή σε όλα τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη, ζητώντας την υποστήριξη ρευστότητας για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής συνδεσιμότητας και τα επίπεδα ανταγωνισμού που επωφελήθηκαν από την εσωτερική αγορά της ΕΕ για τις αερομεταφορές, υποστηρίζοντας μικρές και μεσαίες αεροπορικές εταιρείες. Οι περιφερειακοί φορείς παρέχουν ζωτική συνδεσιμότητα εντός και γύρω από τις περιοχές της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών περιοχών και των απομακρυσμένων νησιών.

H ERA αντιπροσωπεύει περισσότερες από 60 ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες και είναι σημαντικό η οικονομική ανακούφιση να φτάσει σε αυτούς τους μικρότερους φορείς εκμετάλλευσης που διατηρούν υπηρεσίες σε ευρωπαϊκές περιοχές και τοπικές κοινότητες που βασίζονται στην αεροπορία για τον τουρισμό και την οικονομική τους ευημερία.

Επιπλέον, ο ERA υποστηρίζει την εφαρμογή προσωρινών μέτρων ανακούφισης για τον κανονισμό ΕΕ261, επιτρέποντας καθυστερημένες επιστροφές χρημάτων στους επιβάτες έως και 12 μήνες ή κουπόνια με δυνατότητα επιστροφής χρημάτων αντί για άμεσες επιστροφές μετρητών.

Οι αξιώσεις των επιβατών είναι πλήρως κατανοητές, αλλά αυτό το προσωρινό μέτρο θα διασφαλίσει ότι οι ταξιδιώτες θα συνεχίσουν να επωφελούνται από μοναδικές και ζωτικές υπηρεσίες που παρέχονται από την τοπική αεροπορική εταιρεία τους στο μέλλον.