Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) κάνουν έκκληση να επιταχυνθούν οι παγκόσμιες προσπάθειες για επανασύνδεση του κόσμου.
Η κοινή έκκληση τους, είναι με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτικής Αεροπορίας σήμερα Τρίτη 7 Δεκεμβρίου.

Τα δύο όργανα του ΟΗΕ ζήτησαν εντατικές προσπάθειες για την ισότητα των εμβολίων. Και τόνισαν ότι οι περιορισμοί στα ταξίδια λόγω νέων παραλλαγών του COVID-19 πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο «ως έσχατη λύση». Και σημειώνουν ότι είναι «μεροληπτικοί, αναποτελεσματική και ενάντια στις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».

Τόνισαν επίσης ότι η πανδημία έχει «παύσει την οικονομική δραστηριότητα αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Επηρεάζοντας εκατομμύρια βιοποριστικά μέσα παγκοσμίως».

Υπογραμμίζουν ότι με καλύτερες στρατηγικές μετριασμού και μεγαλύτερο διεθνή συντονισμό, οι τομείς των αεροπορικών ταξιδιών και του τουρισμού «μπορούν να είναι κινητήριες δυνάμεις για την οικονομική ανάκαμψη. Τόσο στον ανεπτυγμένο όσο και στον αναπτυσσόμενο κόσμο».

Περιορισμοί αναποτελεσματικοί και μεροληπτικοί

Υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων, ο UNWTO υπενθύμισε για άλλη μια φορά στις χώρες ότι η επιβολή γενικών περιορισμών στα ταξίδια είναι αναποτελεσματική και αντίθετη με τις συστάσεις του ΠΟΥ.

Οι γενικοί περιορισμοί μπορεί επίσης να στιγματίσουν χώρες ή ολόκληρες περιοχές

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του UNWTO, τα κράτη μέλη και οι εταίροι, συμπεριλαμβανομένων φωνών από διεθνείς οργανισμούς και από ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα, επανέλαβαν τη συμβουλή του ΠΟΥ ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί πρέπει να επιβάλλονται μόνο ως έσχατη λύση ως απάντηση στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Επιπλέον, τονίστηκε ότι εάν θεσπιστούν περιορισμοί, πρέπει να είναι αναλογικοί, διαφανείς και επιστημονικά βασισμένοι.

Πρέπει επίσης να εισαχθούν μόνο με πλήρη εκτίμηση του τι θα σήμαινε η διακοπή των διεθνών ταξιδιών για τους πιο ευάλωτους. Συμπεριλαμβανομένων των αναπτυσσόμενων χωρών και των ατόμων που εξαρτώνται από τον τουρισμό για τις οικονομίες και τα μέσα διαβίωσης τους.

Συντονισμός όχι διακρίσεις

Από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, ο UNWTO ζήτησε συντονισμένες και βασισμένες σε τεκμηριωμένες προσεγγίσεις για την εξισορρόπηση των ανησυχιών για τη δημόσια υγεία με τη διατήρηση της σωτηρίας του τουρισμού.

Τους τελευταίους μήνες, μια τέτοια προσέγγιση έχει αποδειχθεί ότι είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος.

Ο UNWTO σημειώνει ότι τα επίπεδα ταξιδιού και εμβολιασμού συνδέονται στενά, όπως έχει δείξει η εμφάνιση νέων παραλλαγών που διευκολύνονται από τα χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού.

Ως εκ τούτου, καλεί όλες τις χώρες να ενεργήσουν αλληλέγγυα. Με στόχο να εξασφαλίσουν ισότιμη πρόσβαση σε εμβόλια για όλους. Να αναγνωρίσουν όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια του ΠΟΥ για σκοπούς διεθνών ταξιδιών. Καθώς και να διευκολύνουν την τοπική παραγωγή εμβολίων.