Αναμένεται να γίνουν κοινοπραξίες

Ανέλπιστα υψηλή ήταν η συμμετοχή 7 εταιρειών στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για τον διαγωνισμό του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου που αφορά την 99ετή εκμίσθωση της έκτασης της Αφάντου στη Ρόδο. Αυτοί που ξέρουν θεωρούν ότι τελικώς τα σχήματα που θα ενδιαφερθούν να περάσουν στην τελική φάση δεν θα είναι περισσότερα από 3 και αναμένεται να υπάρξουν κοινοπραξίες μεταξύ των αρχικώς συμμετεχόντων.

Έκπληξη προκαλεί η παρουσία στο διαγωνισμό του βρετανικού κολοσσού London & Regional Properties που έτσι και αλλιώς θα είναι μια από τις 4 εταιρείες που προκρίθηκαν στην επόμενη φάση για το Ελληνικό (οι ανακοινώσεις αναμένονται στα τέλη Αυγούστου μόλις περάσει από τη Βουλή η νέα διοίκηση του Ταμείου). Επίσης αίσθηση έκανε και η παρουσία της Minoan Group (Μονή Τοπλού) που ενδεχομένως να είναι και ο μπαλαντέρ στην όλη διαδικασία, αφού διατελεί και Tour Operator με 10.000 golfers μέλη και 100.000 δικούς της πελάτες που οι κατασκευαστές τoυς έχουν ιδιαίτερη ανάγκη. Ανάλογος μπορεί να είναι και ο ρόλος της Atlantica Hotels της κυπριακής οικογένειας Νικολαϊδη στην οποία συμμετέχει ο μεγάλος Tour Operator TUI που έχει επενδύσει ήδη στο Σμαραγδένιο Νησί. Έκπληξη προκαλεί η συμμετοχή της ΤΕΜΕS που έχει στην ιδιοκτησία της το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο τουριστικό συγκρότημα στην Ελλάδα Costa Navarino και διοικείται από τον κ. Αχιλλέα Κωσταντακόπουλο.

Υπογραμμίζεται ότι η έκπληξη συνίσταται στο γεγονός ότι το project στην Πύλο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Η NCH Capital που αποτέλεσε τον μόνο ενδιαφερόμενο παίκτη για την έκταση στην Κασσιόπη στην Κέρκυρα δείχνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα θεωρώντας όμως ότι το ενδιαφέρον της για την Κέρκυρα ίσως να μην ολοκληρωθεί μετά τις πρόσφατες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής. Γνώστες της αγοράς θεωρούν ότι η συμμετοχή της Lamda Development στο διαγωνισμό αφορά πιθανή διείσδυση της σε κοινοπρακτικό σχήμα που θα κατέλθει στην επόμενη φάση της διαδικασίας.

Επίσης άγνωσται αι βουλαί της πρότασης της Sophis Investments που ανήκει σε Ροδίτη επιχειρηματία ο οποίος λέγεται ότι έχει δίπλα του ελληνοαμερικανό επενδυτή. Πάντως κομβικό σημείο για την επόμενη φάση της διαδικασίας είναι το οικονομικό κλίμα που θα υπάρχει το φθινόπωρο στην Ελλάδα αλλά και η ικανότητα χρηματοδότησης των προτάσεων που θα κατατεθούν, δεδομένου ότι η στρόφιγγα της εσωτερικής χρηματοροής από τις Τράπεζες θα είναι κλειστή στην Ελλάδα τους προσεχείς μήνες.

Χάρης Ντιγριντάκης