“Έκρηξη” σημείωσε η ξενοδοχειακή επενδυτική δραστηριότητα σε έξι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβακία, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Cushman & Wakefield.

Αναλυτικότερα η αξία της επενδυτικής δραστηριότητας στο κλάδο φιλοξενίας των χωρών αυτών ανήλθε στα 464 εκατ. ευρώ κατά το 12μηνο που έληξε τον Ιούνιο του 2023, παρά την αξιοσημείωτη αύξηση του κόστους χρηματοδότησης και τις συνεχιζόμενες οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις.

Το νούμερο είναι αυξημένο κατά 74%, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του προηγουμένου έτους.

Μεταξύ του δεύτερου εξαμήνου 2022 και του 1ου εξαμήνου 2023, πωλήθηκαν 23 ξενοδοχεία που αποτελούνταν από σχεδόν 3.000 δωμάτια. Με αρκετές σημαντικές συμφωνίες σε εξέλιξη, ο όγκος συναλλαγών μπορεί να φτάσει τα 563 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2023, σχεδόν 30% περισσότερο από το 2022.

Η διάθεση των επενδυτών τροφοδοτείται από την ισχυρή ανάκαμψη της απόδοσης των ξενοδοχείων σε όλη την περιοχή, με έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) υψηλότερα κατά 6% το πρώτο εξάμηνο του 2023 και πάνω από τα επίπεδα του 2019

Ο κ. Magsud Rahmanov, Επικεφαλής Ξενοδοχειακών Συναλλαγών, CEE & SEE, Cushman & Wakefiel τόνισε: «Στον τομέα της φιλοξενίας στις χώρες της ΚΑΕ-6, η επενδυτική δραστηριότητα μεταξύ 2ου εξαμήνου 2022 και 1ου εξαμήνου 2023 ενισχύθηκε από την αυξανόμενη πίεση στους ιδιοκτήτες να διαθέσουν ή να αναχρηματοδοτήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να αναπτύξουν το συσσωρευμένο κεφάλαιο.

Ο συνδυασμός της σταθεροποίησης του πληθωρισμού, της βελτίωσης των επιδόσεων των ξενοδοχείων και της επιστροφής διεθνών επενδυτών –ιδιαίτερα από την Ασία και τη Μέση Ανατολή– πιθανότατα θα οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο στις πωλήσεις ξενοδοχείων κατά το επόμενο έτος. Έχουμε πολλές συμφωνίες σε εξέλιξη που επιβεβαιώνουν αυτή την τάση».

Οι επενδυτές αναζητούν βιώσιμα ξενοδοχεία

Το ποσοστό των ξενοδοχείων με οικολογικές πιστοποιήσεις είναι ιδιαιτέρως χαμηλό στις περισσότερες πόλεις της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Κυμαίνεται κάτω από 5%, με εξαίρεση τη Βαρσοβία, η οποία συγκαταλέγεται στις 10 κορυφαίες αγορές, με σχεδόν το 10% των ξενοδοχείων να διαθέτουν πιστοποιήσεις με βάση τα διεθνή πρότυπα ESG.

Οι θεσμικοί επενδυτές τείνουν να έχουν ισχυρές πολιτικές ESG, που μερικές φορές περιλαμβάνουν υποχρεωτική πιστοποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων τους. Ωστόσο, πολλά ξενοδοχεία στην ΚΑΕ είναι ιδιόκτητα.

Θεσμικοί επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, όπως η Union Investment, η Deka, η Invesco και η Accor Invest, κατέχουν κατά κύριο λόγο ξενοδοχεία στην Πολωνία, γεγονός που εξηγεί το τρέχον υψηλότερο ποσοστό των πιστοποιημένων ξενοδοχείων.

Η πορεία προς τη βιωσιμότητα: Προκλητική αλλά βιώσιμη

Για να συμμορφωθούν με τις αυξανόμενες απαιτήσεις από επενδυτές, ρυθμιστικές αρχές και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, τα ξενοδοχεία στην περιοχή της ΚΑΕ-6 θα πρέπει να μειώσουν σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα και την ενεργειακή τους ένταση, επιτυγχάνοντας μείωση του αποτυπώματος άνθρακα περισσότερο από 50% έως το 2030.