Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ελέγχου του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκίνησε μια νέα έρευνα σχετικά με το Σύστημα Εισόδου/Εξόδου (EES) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και τις πιθανές συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή του στα σύνορα της χώρας.

Η Επιτροπή αποφάσισε να διεξαγάγει αυτήν την έρευνα και να ρίξει φως στο πώς το EES θα μπορούσε να επηρεάσει τους τουρίστες καθώς και τις επιχειρήσεις που πρέπει να περάσουν τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εκτός από το EES, η Επιτροπή ζήτησε επίσης να μάθει περισσότερα σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης Ταξιδιών (ETIAS) στους φορείς εκμετάλλευσης και τους ταξιδιώτες.

Το ETIAS θα είναι έτοιμο να τεθεί σε λειτουργία την άνοιξη του 2025, ενώ η Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Εξουσιοδότηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα τεθεί σε λειτουργία αυτόν τον μήνα.

EES και προβλήματα

Μόλις το EES τεθεί σε πλήρη λειτουργία, το σύστημα θα αντικαταστήσει τη χειροκίνητη σφράγιση διαβατηρίου με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα και θα καταγράφει όλους τους ταξιδιώτες που εισέρχονται και εξέρχονται από τον χώρο Σένγκεν.

Σύμφωνα με την ΕΕ, το EES θα συμβάλει στη θέσπιση κανόνων και κανονισμών και θα αποτρέψει όσους χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στο μπλοκ από τη διαμονή για περισσότερες από 90 ημέρες εντός οποιασδήποτε περιόδου 190 ημερών.

Ωστόσο, ενώ οι αρχές της ΕΕ χαιρετίζουν την έναρξη ισχύος του EES, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το φθινόπωρο του επόμενου έτους, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου φοβούνται ότι το σύστημα θα προκαλέσει σημαντική διακοπή.

Ανησυχίες για τα λιμάνια του Ηνωμένου Βασιλείου

Οι φορείς εκμετάλλευσης ανησυχούν επίσης για διακοπές στα λιμάνια του Ηνωμένου Βασιλείου που διενεργούν «παράλληλους» συνοριακούς ελέγχους.

Εκφράζοντας τις ανησυχίες του για το θέμα, ο Sir William Cash, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ελέγχου, είπε ότι το μέγεθος των πιθανών διαταραχών έχει γίνει περισσότερο από εμφανές στις επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα αυτό το έτος στο λιμάνι του Ντόβερ και στο Φόλκστοουν.

Ο Sir William Cash τόνισε περαιτέρω ότι τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, η Επιτροπή έλαβε ανησυχητικά στοιχεία από τους λιμενικούς φορείς. Είπε ότι το καθεστώς θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στις διακαναλικές μεταφορές.

Ενώ μπορεί να προκύψουν πολλά προβλήματα, ο Sir William Cash είπε ότι βρίσκουν πολύ ανησυχητικές τις προτάσεις ότι οι ημερήσιοι ταξιδιώτες θα πρέπει να αφήσουν τα αυτοκίνητά τους για να ολοκληρώσουν τους ελέγχους. Όπως τόνισε χρειάζεται ενδελεχής και ανοιχτή έρευνα το συντομότερο δυνατό.