Καίρια ζητήματα για την προστασία και διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών και εργαζομένων έθιξε η Ευρωβουλευτής Έλενα Κουντουρά κατά την παρουσίαση από τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Thierry Breton των προτάσεων για την Ευρωπαϊκή Στρατηγική στη Ψηφιακή Εποχή, τη Λευκή Βίβλο για την Τεχνητή Νοημοσύνη, και τη Στρατηγική για τα Δεδομένα.
Στην παρέμβασή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζήτησε να διασφαλιστεί ότι στον σχεδιασμό για την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης θα αξιολογηθούν εκ των προτέρων οι σημαντικές απειλές στην αυτονομία, ελευθερία και ιδιωτικότητα του ατόμου.
Επισήμανε ότι στο μοντέλο αξιολόγησης των κινδύνων, όπου βασίζεται η Κομισιόν για τον σχεδιασμό της ρύθμισης της εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης, δεν έχουν συνυπολογιστεί επαρκώς κίνδυνοι που παραβιάζουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, λόγω ελλιπούς μεθοδολογίας στην αξιολόγησή τους.
Ζήτησε ακόμη να υπάρξει προστασία των εργαζομένων και ειδικότερα να συνυπολογιστούν οι κίνδυνοι από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, ιδιαίτερα των τεχνολογιών αναγνώρισης προσώπου, πέραν των δημόσιων χώρων και στους χώρους εργασίας.
«Η παρακολούθηση της φυσικής συμπεριφοράς και της αποδοτικότητας των εργαζομένων και η αθέμιτη επεξεργασία δεδομένων στην εργασία είναι αδικαιολόγητη και παρεμβατική», τόνισε η Ελ. Κουντουρά.
Τέλος, ζήτησε να εξασφαλιστούν επαρκείς πόροι για τον τομέα του τουρισμού, στο πλαίσιο της κατανομής των κονδυλίων για την έρευνα της τεχνητής νοημοσύνης και των μαζικών δεδομένων (Big Data).
«Εκτός από απολύτως απαραίτητο είναι και κοινωνικά αναγκαίο”, ανέφερε, δεδομένου ότι η Ευρώπη αποτελεί τον πρώτο παγκόσμιο προορισμό με 577 εκατ. επισκέψεις το 2019 και πάνω από 400 δισ. ευρώ εισπράξεις, βάσει των στοιχείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.
«Ο τουρισμός είναι η μεγαλύτερη οικονομική και παραγωγική δύναμη, και ο μεγαλύτερος επιταχυντής ανάπτυξης θέσεων εργασίας παγκοσμίως», τόνισε η Ελ. Κουντουρά.
Στην απάντησή του ο Th. Breton ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει μορατόριουμ ως προς τη λειτουργία αναγνώρισης προσώπου, αλλά προσαρμογή κατά την περίοδο μετάβασης, που σε κάθε περίπτωση θα είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αξίες για την προάσπιση των ατομικών και θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Για τον τουρισμό, αναγνώρισε τη σημασία και το δυναμισμό του κλάδου που ανέδειξε η κυρία Κουντουρά και ανέφερε ότι αποτελεί μείζον ζήτημα, που έχει από μόνο του μία αλυσίδα αξίας, όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα παίξει σημαντικό ρόλο.