Σε ένα δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον και στην δυσκολότερη οικονομική συγκυρία της χώρας, ο τουρισμός αναδεικνύεται σε σηματωρό της ελληνικής οικονομίας. Κοινός τόπος είναι ότι η άσκηση τουριστικής πολιτικής με δεκάδες συναρμοδιότητες με άλλα υπουργεία καθίσταται δύσκολη παρόλα ταύτα η αρμόδια υπουργός Τουρισμού που απέκτησε ουσιαστικές αρμοδιότητες μόλις στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού στο λυκαυγές του 2017 καις την συνέντευξη της στον ΕΤ της Κυριακής αισιοδοξεί ότι πάμε για νέα τουριστικά ρεκόρ το νέο έτος, αμφισβητώντας εμμέσως πλην σαφώς τα στοιχεία για τα έσοδα της Τραπέζης της Ελλάδος.

Η υπερφορολόγηση πνίγει τον τουρισμό, καταγγέλλουν οι τουριστικές επιχειρήσεις. Ασπάζεστε την άποψη αυτή και αν ναι πως θα επιχειρήσετε να ενισχύσετε την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος;

H κυβέρνησή μας παρέλαβε προβλήματα, δεσμεύσεις και σκληρά μέτρα λιτότητας που είχαν οδηγήσει σε δραματική μείωση των εισοδημάτων των Ελλήνων, ακρίβεια και υπερφορολόγηση σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Στόχος μας είναι με σταθερά βήματα και αξιοπιστία και με αναπτυξιακό σχέδιο να εξασφαλίσουμε σταδιακά την ελάφρυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων από τα βάρη και να φέρουμε ανάπτυξη στη χώρα. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η εξαγγελία του πρωθυπουργού για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στο Αιγαίο, ένα ζήτημα που το Υπουργείο Τουρισμού είχε υποστηρίξει δυναμικά.

Στο Υπουργείο εργαζόμαστε σκληρά για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα του κλάδου και να ενθαρρύνουμε την επιχειρηματικότητα. Η εθνική τουριστική πολιτική που σχεδιάσαμε και υλοποιούμε στόχο έχει να φέρει περισσότερες αφίξεις, έσοδα και νέες επωφελείς επενδύσεις. Μέσα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ και με ενισχύσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ, κινητοποιούμε άμεσα νέα έργα και επενδυτικά σχέδια στον τουρισμό. Ανοίξαμε νέες ξένες αγορές και νέους ελληνικούς προορισμούς και προωθήσαμε νέα θεματικά τουριστικά προϊόντα, για να διαχυθούν τα οφέλη στις τοπικές κοινωνίες. Το 2016 πέτυχαμε για πρώτη φορά την επιμήκυνση της  τουριστικής περιόδου από τέλη Μαρτίου έως και τέλη Νοεμβρίου και παράλληλα το όραμα μας για τουρισμό 365 μέρες το χρόνο γίνεται πραγματικότητα όταν για πρώτη φορά και τη χειμερινή περίοδο που διανύουμε καταγράφονται υψηλές πληρότητες σε τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Οι αφίξεις το 2016 σημείωσαν νέο ρεκόρ μέσα σε ένα δύσκολο οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον. Όμως τα έσοδα σύμφωνα με την ΤτΕ μειώθηκαν ; Συμφωνείτε με αυτά τα στοιχεία και αν όχι τι προτίθεστε να κάνετε ούτως ώστε αυτά να γίνουν αξιόπιστα;

Σε συνέχεια του ρεκόρ αφίξεων του 2015, το 2016 κλείνει με νέο ρεκόρ στα 27,5 εκατομμύρια και σε μία πολύ δύσκολη οικονομική και γεωπολιτική συγκυρία, όπου υπάρχει μία διεθνής ανησυχία και  εξωγενείς και αστάθμητοι παράγοντες που επηρεάζουν τον τουρισμό. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι διότι  η εθνική τουριστική πολιτική που σχεδιάσαμε σε βάθος τετραετίας έχει ήδη αποδώσει. Όσον αφορά τα  προσωρινά στοιχεία εσόδων που έχουν μέχρι στιγμής δημοσιοποιηθεί  παρουσιάζουν για πρώτη φορά  πολύ μεγάλες αποκλίσεις με τα στοιχεία του Υπουργείου, του ΕΟΤ, των ξένων στατιστικών υπηρεσιών και των συνεργατών μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μια  απόκλιση στα όρια του στατιστικού λάθους είναι δικαιολογημένη, το 2016 όμως οι  αποκλίσεις είναι πολύ μεγάλες και επομένως χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. Σύντομα θα έχουμε μία επίσημη συνάντηση με την αρμόδια υπηρεσία της Τράπεζας της Ελλάδος, προκειμένου να ενημερωθούμε και να πάρουμε αξιόπιστες απαντήσεις για τα στατιστικά μεγέθη.

Ποια η εκτίμηση σας για το τουριστικό έτος 2017

Το 2017 έχει ξεκινήσει εξαιρετικά, με διψήφια νούμερα στις προκρατήσεις από βασικές μας αγορές. Εάν δεν υπάρξουν απρόοπτα γεγονότα  που μπορεί να ανακόψουν αυτήν την δυναμική, η χρονιά θα πάει πολύ καλά τουριστικά με βάση όλη την προεργασία που έχει γίνει. Σχεδιάζουμε την ενίσχυση της επιμήκυνσης  της τουριστικής περιόδου, και είμαστε σε επαφές με tour operators και αεροπορικές εταιρείες για να εξασφαλίσουμε περισσότερες απευθείας συνδέσεις όχι μόνο για την θερινή  τουριστική περίοδο αλλά και  καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Το 2017 ελπίζουμε να είναι ακόμη μία ακόμη χρονιά επιτυχιών   με μεγάλη επισκεψιμότητα και υψηλές πληρότητες. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την διαθεσιμότητα και να ανταποκριθούμε στην αυξημένη ζήτηση. Ήδη, 142 επενδυτικές προτάσεις που κατατέθηκαν στο υπουργείο το 2016 για υφιστάμενες και νέες  μονάδες άνω των 300 κλινών 4 και 5 αστέρων βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης, και επιπλέον στον αναπτυξιακό νόμο, το  30% των υποβληθεισών προτάσεων είναι για τουριστικές επενδύσεις.

Ποιες είναι οι αγορές στόχοι του υπουργείου για το 2017 ;

Το 2016 ενισχύσαμε τις παραδοσιακές μας αγορές, ανοίξαμε τις δυναμικές αγορές της Μέσης Ανατολής, την Κίνα και τη Νότια Κορέα, υποστηρίξαμε σημαντικές αγορές όπως η Ρωσία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, αλλά και ανερχόμενες  ευρωπαϊκές αγορές όπως η Σερβία, η Πολωνία και η Ρουμανία, από τις οποίες είχαμε άμεσα αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού. Το 2017,  επιπλέον ανοίγουμε την αγορά της Ινδίας. Ο ΕΟΤ ως φορέας υλοποίησης της πολιτικής μας στην προώθηση και προβολή, θα πραγματοποιήσει στις διεθνείς αγορές νέο διαφημιστικό πρόγραμμα. Επίσης, θα έχουμε δυναμική συμμετοχή στις διεθνείς εκθέσεις, μεικτή διαφήμιση, και  ενισχυμένη παρουσία στα social media και διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα. Μέσα από ένα  πλέγμα πολύ στοχευμένων και έξυπνων δράσεων θα προβάλλουμε δυναμικά την Ελλάδα ως παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό που προσφέρει μοναδικές αυθεντικές εμπειρίες 365 μέρες το χρόνο. Επειδή ο τουρισμός είναι κυβερνητική προτεραιότητα, ο πρωθυπουργός  κ. Αλέξης Τσίπρας διπλασίασε τα διαθέσιμα κονδύλια προώθησης και προβολής στο  εξωτερικό με στόχο την ισχυροποίηση της διεθνούς εικόνας της χώρας μας.

Τι νομοθετικό έργο ετοιμάζετε εντός του πρώτου τριμήνου του 2017 ;

Την τελευταία διετία προχωρήσαμε σε εκτεταμένο νομοθετικό έργο με το οποίο διορθώσαμε λάθη του παρελθόντος, δώσαμε  οριστική λύση σε χρονίζοντα προβλήματα του κλάδου και απλουστεύσαμε τις διαδικασίες αδειοδοτήσεων, με στόχο να βελτιώσουμε δραστικά την καθημερινότητα των τουριστικών επιχειρήσεων.  To 2017, ολοκληρώνουμε την αναβάθμιση της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης και προωθούμε την επαναλειτουργία της Σχολής Ξεναγών. Μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία, σχεδιάζουμε το νέο ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό, και παράλληλα ετοιμάζουμε ένα συνολικό νομοσχέδιο του Υπουργείου για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες στον τουριστικό τομέα και το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει το νέο πλαίσιο για τις επενδύσεις ιαματικού τουρισμού, τον αγροτουρισμό και τις προδιαγραφές των παραδοσιακών ξενώνων.