Του Χάρη Ντιγριντάκη

Την ανάδειξη των κρυμμένων θησαυρών της Ελλάδας, και συνακόλουθα την έτι περαιτέρω ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στη χώρα, έχει θέσει ως πυξίδα των στόχων της η υφυπουργός Τουρισμού κα Έλενα Ράπτη.

Στην κορωνίδα όμως του ενδιαφέροντος της ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένης σε κοινωνικά θέματα κας Ράπτη, φαίνεται να εδράζεται η ανάδειξη και ανεξάλειπτη ενδυνάμωση των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης.

Βρισκόμαστε στην καρδιά του τουριστικού 2024. Ποια είναι τα μηνύματα για την πορεία του ελληνικού τουρισμού μέχρι τώρα;

Διανύουμε μία περίοδο εξαιρετικά θετικών μηνυμάτων για τον ελληνικό τουρισμό. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2024, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 22% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και διαμορφώθηκαν στα 1,8 δις ευρώ, ενώ οι εισερχόμενες αφίξεις αυξήθηκαν αντίστοιχα κατά 20% και διαμορφώθηκαν σε 3,9 εκ. ταξιδιώτες.

Η αύξηση σε αφίξεις και έσοδα, επιβεβαιώνει τη δυναμική που έχει αναπτύξει η χώρα μας αποτελώντας παγκοσμίως έναν από τους κορυφαίους προορισμούς.

Σε πρόσφατη συνέντευξη στο Bloomberg ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε προβλήματα που παρατηρούνται στον κλάδο, εξαιτίας φαινομένων υπερτουρισμού σε συγκεκριμένους προορισμούς. Υπάρχει όντως τέτοιο πρόβλημα και ποιος ο τρόπος να αποφευχθεί;

Στην ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός τόνισε πως πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξη που επιτυγχάνουμε είναι βιώσιμη, φιλική προς το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.

Στο Υπουργείο Τουρισμού εργαζόμαστε αδιάκοπα, με σχέδιο, για να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε ο τουρισμός μας να συνεχίσει να είναι αποδοτικός για τους προορισμούς και την εθνική οικονομία, με όρους σύγχρονους, με άξονα το μέτρο, την ποιότητα και την ισορροπία, αυξάνοντας την υπεραξία του brand «Ελλάδα».

Ανοίγουμε μία νέα σελίδα για τον ελληνικό τουρισμό, η ανάπτυξη του οποίου βασίζεται στη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα των προορισμών μας.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, έχουμε αναρτήσει σε δημόσια διαβούλευση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Τουρισμού, το οποίο -με όρους βιωσιμότητας- αντιμετωπίζει τους κινδύνους του υπερτουρισμού.

Την περασμένη Πέμπτη ψηφίστηκε στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού. Ουσιαστικά τι αλλάζει στην τουριστική εκπαίδευση που είναι και αρμοδιότητα σας;

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις ενισχύουμε ακόμη περισσότερο το θεσμικό πλαίσιο της τουριστικής εκπαίδευσης και κάνουμε πράξη δίκαια αιτήματα των σπουδαστών μας.

Για πρώτη φορά, παρέχουμε μειωμένο κόμιστρο μετακίνησης σε σπουδάστριες/τες των ΣΑΕΚ Τουρισμού & ΑΣΤΕ στα ΜΜΜ, όπως και δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής και νοσηλευτικής περίθαλψης, καθώς και ευρωπαϊκής κάρτας ασθενείας.

Προβλέπουμε συμφωνία με το Υπουργείο Παιδείας για προμήθεια συγγραμμάτων μέσω της υπηρεσίας «Εύδοξος» και χορηγούμε στους σπουδαστές ειδική σπουδαστική ταυτότητα.

Σημαντική είναι η δυνατότητα κατάταξης –χωρίς εξετάσεις- των αποφοίτων ΑΣΤΕ σε ΑΕΙ Τουριστικών Σπουδών και συνέχισης των σπουδών τους με λήψη πτυχίου επιπέδου 6, προσφέροντας διέξοδο για ακαδημαϊκή εξέλιξη, μεταπτυχιακά, διδακτορικά και erasmus.

Ρυθμίζουμε για πρώτη φορά, ηλεκτρονικές διαδικασίες μόνιμων προσλήψεων σε ΑΣΤΕ και ΣΑΕΚ Τουρισμού καθώς και διαδικασία εξέλιξης των μόνιμων μελών ΔΕΠ των ΑΣΤΕ.

Καλύπτουμε το νομοθετικό κενό για την πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού στις ΣΑΕΚ Τουρισμού, προκειμένου να προχωρήσουν οι 9 πρώτες εγκεκριμένες προσλήψεις.

Ρυθμίζουμε θέματα τοποθέτησης διευθυντών σε ΑΣΤΕ και ΣΑΕΚ για κάλυψη των κενών θέσεων, λαμβάνοντας υπόψη, ότι οι Σχολές μας είναι οργανικές μονάδες του Υπουργείου Τουρισμού, που μπορούν να διοικηθούν από αξιόλογα στελέχη της εκπαίδευσης και της διοίκησης, με γνώση και εμπειρία της τουριστικής εκπαίδευσης και των αναγκών της τουριστικής αγοράς.

Τέλος, εκσυγχρονίζουμε τον ορισμό και τη νομοθεσία του επαγγέλματος του ξεναγού. Με τον νέο ορισμό, το επάγγελμα του ξεναγού ορίζεται με σαφήνεια και διακρίνεται από το έργο των συνοδών, με σκοπό, τόσο την προστασία των ίδιων των ξεναγών, όσο και τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους τουρίστες.

Ποια η συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην ενίσχυση των ειδικών μορφών τουρισμού;

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τον ελληνικό τουρισμό. Για την ενίσχυση των ειδικών μορφών τουρισμού έχουν ενταχθεί δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 99,2 εκατ. ευρώ.

Για τον τουρισμό υγείας και ευεξίας, προορίζονται πόροι 21,7 εκατ. ευρώ για δημιουργία νέων και αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού, εκπόνηση μελετών για την ανάπτυξη του τουρισμού τρίτης ηλικίας, του τουρισμού υγείας και μελέτη Στρατηγικής Ιαματικών Φυσικών Πόρων, καθώς και για δημιουργία εφαρμογής υποστήριξης Επισκέπτη Ευεξίας.

Για την ενίσχυση του καταδυτικού τουρισμού και την προστασία του υποβρύχιου περιβάλλοντος υπό τις αρχές της βιωσιμότητας, αξιοποιούμε πόρους 8 εκατ. ευρώ για χρηματοδότηση φορέων Διαχείρισης Καταδυτικών Πάρκων για αναβάθμιση ή δημιουργία νέων, για χρηματοδότηση νομικών προσώπων με την ιδιότητα «Αιτών την πόντιση» καθώς και παρόχων καταδυτικών υπηρεσιών αναψυχής.

Επίσης, συμπεριλαμβάνονται, η ανάπτυξη ψηφιακής πλατφόρμας αποτύπωσης και διασύνδεσης του καταδυτικού και υποβρύχιου τουριστικού προϊόντος της χώρας, οι ενέργειες προώθησης και προβολής του καταδυτικού τουρισμού και η δημιουργία Παρατηρητηρίου για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στη Μεσόγειο.

Για την αύξηση της αναγνωρισιμότητας των αγροτουριστικών και γαστρονομικών προορισμών και δραστηριοτήτων της χώρας, προβλέπονται δράσεις προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ που αφορούν σε μελέτη αγοράς, στρατηγική και σχέδια δράσης ανάπτυξης του αγροτουρισμού και του γαστρονομικού τουρισμού για το δίκτυο AGTIS, δημιουργία δημόσιας ψηφιακής πλατφόρμας χαρτογράφησης Δικτύου Αγροτουρισμού και Γαστρονομικού Τουρισμού (AGTIS) στην Ελλάδα, με διαδραστικό ψηφιακό χάρτη, καθώς και σε ενέργειες διασύνδεσης δημόσιων και ιδιωτικών πρωτοβουλιών και ενέργειες branding, προώθησης και προβολής επιχειρήσεων του AGTIS.

Για την ενίσχυση του ορεινού τουρισμού προβλέπονται έργα αξίας 59,4 εκατ. ευρώ που αφορούν σε αναβάθμιση εγκαταστάσεων χιονοδρομικών κέντρων και ορειβατικών καταφυγίων, ανάπτυξη ψηφιακής πλατφόρμας και σε ενέργειες προώθησης και προβολής του.

Με την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου εργαλείου και με στοχευμένη στρατηγική δίνουμε τη δυνατότητα στους προορισμούς να δημιουργήσουν τουριστική δραστηριότητα αναδεικνύοντας τους κρυμμένους θησαυρούς τους.