
Επιφυλακτικοί με τους ξένους τουρίστες είναι οι Έλληνες και δεν θέλουν να ανοίξουν τα σύνορα για εισερχόμενο τουρισμό. Αυτό αποκαλύπτει νέα έρευνα του εργαστηρίου μάρκετινγκ MARLAB του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
- Το 49,4% διαφωνεί με το άνοιγμα των συνόρων σε όλους τους τουρίστες.
- Το 14,5% συμφωνεί σε κάποιο βαθμό πως η Ελλάδα πρέπει να ανοίξει τα σύνορα της σε όλους τους ξένους τουρίστες το καλοκαίρι.
- Το 36,2% δεν είναι σίγουρο για το αν θα πρέπει να ανοίξουν τα σύνορα.
Μέτρα για ξένους τουρίστες
- Το 31,9% προτιμά να γίνονται δεκτοί τουρίστες από χώρες με χαμηλά ποσοστά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19.
- Το 93,7% ζητά να πραγματοποιούνται αυστηροί έλεγχοι στα αεροδρόμια και σύνορα της χώρας.
- Το 74,2% προτιμά να εισέρχονται στη χώρα τουρίστες με ειδικό πιστοποιητικό για Covid-19.
Οι κατάλληλες πολιτικές στον τουρισμό
Ποιες είναι οι κατάλληλες πολιτικές έτσι ώστε η Ελλάδα να μην χάσει όλους τους τουρίστες του εξωτερικού και παράλληλα να προάγει τον εσωτερικό τουρισμό, ενθαρρύνοντας περισσότερους Έλληνες να κάνουν διακοπές;
- Το 96,6% πιστεύει ότι πλέον τα ξενοδοχεία θα πρέπει να τηρούν αυστηρούς κανόνες υγιεινής.
- Το 74,8% θεωρεί ότι θα πρέπει να επιβάλλεται η χρήση μάσκας σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς (αεροπλάνα, πλοία, τρένα και λεωφορεία).
Σε ότι αφορά στον εισερχόμενο τουρισμό
Αν και η πλειοψηφία διαφωνεί στο να ανοίξουν τα σύνορα, οι ερωτηθέντες είναι πιο δεκτικοί στην άφιξη τουριστών από χώρες με λίγα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19, με το 31,9% αυτών να συμφωνεί με αυτήν την πολιτική και το 30,7% να διαφωνεί σε κάποιο βαθμό, ενώ το 37,4% δηλώνει αναποφάσιστο.
Η ποιότητα των τουριστικών υπηρεσιών
- Το 53,9% δεν είναι σίγουρο ότι λόγω του μειωμένου τουρισμού στη χώρα η ποιότητα των υπηρεσιών θα είναι καλύτερη από την περσινή.
- Το 29,3% πιστεύει ότι λόγω του μειωμένου τουρισμού στη χώρα η ποιότητα των υπηρεσιών θα είναι καλύτερη από την περσινή.
Σχετικά με τις καλοκαιρινές άδειες των εργαζόμενων το 49% διαφωνεί με την άποψη ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να τις αναστείλουν για να επαναλειτουργήσει η οικονομία, με μόλις το 18,5% να υποστηρίζει την άποψη.
Τα στοιχεία είναι από το τρίτο μέρος της πανελλαδικής έρευνας που διεξήχθη από την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Μάρκετινγκ MARLAB του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η οποία αποτελείται από τη Ροδούλα Τσιότσου, καθηγήτρια και διευθύντρια του MARLAB, τη Νικολέττα Θεοφανία Σιαμάγκα, επίκουρη καθηγήτρια στο ΑΠΘ και τον Αχιλλέα Μπούκη, λέκτορα στο Πανεπιστήμιο του Sussex.
Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε το διάστημα 23/04 με 28/04, ενώ το δείγμα αποτελείται από 1.073 άτομα.