Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την παράταση του ψηφιακού πιστοποιητικού της ΕΕ για τον COVID κατά ένα χρόνο, έως τις 30 Ιουνίου 2023.

Η Επιτροπή ενέκρινε την πρόταση για να διασφαλίσει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο μπορούν να ολοκληρώσουν τη νομοθετική διαδικασία εγκαίρως πριν από τη λήξη του ισχύοντος κανονισμού.

Ο ιός COVID-19 συνεχίζει να επικρατεί στην Ευρώπη και σε αυτό το στάδιο, δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί ο αντίκτυπος μιας πιθανής αύξησης των μολύνσεων το δεύτερο εξάμηνο του 2022 ή της εμφάνισης νέων παραλλαγών.

Η επέκταση του κανονισμού θα διασφαλίσει ότι οι ταξιδιώτες θα μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ όταν ταξιδεύουν στο μπλοκ, όπου τα κράτη μέλη τηρούν ορισμένα μέτρα δημόσιας υγείας.

Τα άλλα μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Εκτός από την παράταση του κανονισμού της ΕΕ για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID έως τον Ιούνιο του 2023, η Επιτροπή προτείνει επίσης ορισμένες περιορισμένες τροποποιήσεις:

  • Να συμπεριληφθούν εργαστηριακές δοκιμές αντιγόνου υψηλής ποιότητας μεταξύ των τύπων δοκιμών για τις οποίες μπορεί να εκδοθεί πιστοποιητικό δοκιμής.
    Αυτό στοχεύει να διευρύνει το πεδίο των τύπων διαγνωστικών τεστ σε μια εποχή όπου τα τεστ COVID-19 έχουν μεγάλη ζήτηση.
  • Να διασφαλιστεί ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού περιέχουν τον σωστό συνολικό αριθμό δόσεων που χορηγούνται σε οποιοδήποτε κράτος μέλος και όχι μόνο στο κράτος μέλος που εξέδωσε το πιστοποιητικό. Αυτό γίνεται για να αντιμετωπιστούν οι πρακτικές ανησυχίες που εγείρουν οι πολίτες σχετικά με τα πιστοποιητικά που υποδεικνύουν λανθασμένο αριθμό δόσεων όταν λαμβάνουν δόσεις εμβολίου σε διαφορετικά κράτη μέλη.
  • Να προβλέπει ότι τα πιστοποιητικά μπορούν να εκδίδονται σε άτομα που συμμετέχουν σε κλινικές δοκιμές για εμβόλια κατά του COVID-19.
    Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ που εκδίδεται σε συμμετέχοντες στη δοκιμή μπορεί στη συνέχεια να γίνει αποδεκτό από άλλα κράτη μέλη.
    Αυτό το μέτρο στοχεύει να ενθαρρύνει τη συνεχή ανάπτυξη και μελέτη εμβολίων κατά του COVID-19.

Η εγχώρια χρήση των ψηφιακών πιστοποιητικών της ΕΕ για τον COVID παραμένει θέμα που πρέπει να αποφασίσουν τα κράτη μέλη.

Η νομοθεσία της ΕΕ για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ούτε ορίζει ούτε απαγορεύει την οικιακή χρήση του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID της ΕΕ (όπως για πρόσβαση σε εκδηλώσεις ή εστιατόρια).

Ταυτόχρονα, όταν ένα κράτος μέλος θεσπίζει σύστημα πιστοποιητικού COVID-19 για εγχώριους σκοπούς, θα πρέπει να συνεχίσει να διασφαλίζει ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ για τον COVID-19 είναι επίσης πλήρως αποδεκτό για αυτούς τους σκοπούς.

Πέρα από αυτό, η Επιτροπή ενθαρρύνει επίσης τα κράτη μέλη να ευθυγραμμίσουν τις εγχώριες περιόδους ισχύος τους με την περίοδο ισχύος που ορίζεται σε επίπεδο ΕΕ για τους σκοπούς του ταξιδιού.

Επόμενα βήματα

Για να διασφαλίσει ότι η παράταση θα εγκριθεί έγκαιρα πριν από τις 30 Ιουνίου 2022, την τρέχουσα ημερομηνία λήξης του κανονισμού της ΕΕ για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID, η Επιτροπή καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να εγκρίνουν ταχέως την πρόταση.

Έως τις 31 Μαρτίου 2022, η Επιτροπή θα δημοσιεύσει επίσης μια δεύτερη έκθεση σχετικά με τον κανονισμό της ΕΕ για το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID, όπως προβλέπεται στον εν λόγω κανονισμό. Η πρώτη έκθεση δημοσιεύθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2021. Όπως σημειώνεται στην πρώτη έκθεση, η Επιτροπή υποβάλλει τη σημερινή πρόταση πριν από τη δεύτερη έκθεση για να διασφαλίσει ότι η απαραίτητη νομοθετική διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί πριν από την τρέχουσα ημερομηνία λήξης του κανονισμού.

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθεί η πανδημία, αλλά μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες θα συνεχίσουν να επωφελούνται από ένα πιστοποιητικό που λειτουργεί και είναι αποδεκτό όπου κι αν πάνε, δήλωσε ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς.

Χωρίς αυτήν την επέκταση, κινδυνεύουμε να έχουμε πολλά αποκλίνοντα εθνικά συστήματα και όλη τη σύγχυση και τα εμπόδια που αυτό θα προκαλούσε.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό εργαλείο για τη διευκόλυνση ασφαλών και δωρεάν ταξιδιών.

Ανυπομονώ για την ημέρα που δεν χρειάζεται πλέον, αλλά στο μεταξύ θα μας επιτρέψει να κυκλοφορούμε με ασφάλεια στην Ευρώπη».

Όπως πρόσθεσε η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδη, «το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ έχει διευκολύνει την ασφαλή ελεύθερη μετακίνηση και ταξίδια σε περιόδους μεγάλης αβεβαιότητας.

Οι πολίτες μας το έχουν αγκαλιάσει και έχει κάνει τη ζωή τους πιο εύκολη. Αυτό το σημαντικό εργαλείο ήταν το κλειδί για τη διαχείριση των κινδύνων και την υποστήριξη των μέτρων δημόσιας υγείας που εφαρμόζονται για την προστασία των πολιτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σήμερα προτείνουμε να επικαιροποιηθούν οι δυνατότητες χρήσης του πιστοποιητικού για ταξίδια σε όλη την ΕΕ, προκειμένου να παρέχουμε βεβαιότητα στους πολίτες μας, εφόσον εξακολουθούν να υφίστανται οι ανάγκες δημόσιας υγείας.

Προτείνουμε επίσης να ενημερώσουμε το πιστοποιητικό μας με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις και επιδημιολογικές αλλαγές, την ανάγκη επιτάχυνσης των εκστρατειών ενίσχυσης και υποστήριξης ζωτικής σημασίας συνεχιζόμενης κλινικής έρευνας, αναγνωρίζοντας τους πολίτες που συμμετέχουν σε αυτήν».

Ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν, τόνισε ότι «με περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύρια εκδόσεις πιστοποιητικών και συνδεδεμένες 60 χώρες, το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ έχει γίνει παγκόσμιο πρότυπο.

Μέσω της ψηφιακής υποδομής του EU Gateway, συνεχίζουμε να διευκολύνουμε την αποδοχή των πιστοποιητικών COVID διασυνοριακά, καθώς εξελίσσεται η πανδημία.

Αυτό είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την ελεύθερη κυκλοφορία και ταξίδια ακόμη και σε περιόδους αβεβαιότητας».