Ο όμιλος FTI, με περίπου 11.000 εργαζόμενους, είχε δεχθεί πιέσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία βύθισε τον κλάδο σε σοβαρή κρίση.

Ο τρίτος μεγαλύτερος ταξιδιωτικός όμιλος της Ευρώπης κινδυνεύει να ξεμείνει από χρήματα. Αυτό έχει ως συνέπεια να βρίσκονται στον “αέρα” τα ταξιδιωτικά σχέδια χιλιάδων τουριστών.

Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν σήμερα το πρωί για την εξέλιξη μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά τα συστήματα κρατήσεων βρίσκονταν ήδη εκτός λειτουργίας, υποτίθεται λόγω τεχνικού προβλήματος. Απενεργοποιημένη ήταν από το πρωί και η ιστοσελίδα της αλυσίδας ξενοδοχείων Labranda, η οποία ανήκει στην FTI.

Η FTI Touristik GmbH, η μητρική εταιρεία του FTI GROUP, θα καταθέσει αίτηση για την έναρξη της διαδικασίας αφερεγγυότητας στο Τοπικό Δικαστήριο του Μονάχου σήμερα Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2024. Στη συνέχεια, ωστόσο, θα υποβληθούν αντίστοιχες αιτήσεις και για άλλες εταιρείες του Ομίλου.

H FTI, με έδρα το Μόναχο, αντιμετώπιζε προβλήματα ήδη πριν από την πανδημία του κορονοϊού και είχε καταφέρει να επιβιώσει μόνο 595 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης ( WSF) της κυβέρνησης και επιπλέον 280 εκατομμύρια ευρώ που έλαβε από την UniCredit, ενώπιον της οποίας εγγυήθηκαν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το κρατίδιο της Βαυαρίας.

Τον Απρίλιο η διάσωση της εταιρίας φαινόταν ακόμη εφικτή, καθώς η αμερικανική εταιρία επενδύσεων Centares είχε ανακοινώσει ότι θα την αγόραζε, αναλαμβάνοντας το χρέος της, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και διαθέτοντας επιπλέον 125 εκατομμύρια ευρώ σε νέα κεφάλαια.

Η διαδικασία καθυστέρησε, επειδή η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τα Καρτέλ επρόκειτο να εγκρίνει την αγορά το νωρίτερο τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο και έτσι η FTI χρειαζόταν κεφάλαια προκειμένου να περάσει το καλοκαίρι.

Από την εταιρία ανακοινώθηκε ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε όσοι βρίσκονται ήδη σε διακοπές να μπορέσουν να τις ολοκληρώσουν κανονικά και να επιστρέψουν χωρίς πρόβλημα, ενώ το Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλισης θα αναλάβει να επιστρέψει προκαταβολές για πακέτα που τελικά θα ακυρωθούν. Το Ταμείο ιδρύθηκε το 2019, μετά την χρεοκοπία του Ομίλου Thomas Cook.

Πληροφορίες για τους πελάτες του FTI GROUP

Η υποστήριξη των ταξιδιωτών που επηρεάζονται από τις συνέπειες της αφερεγγυότητας, όπως αναφέρεται, αποτελεί πλέον κορυφαία προτεραιότητα για τον FTI GROUP. Έχει ήδη δημιουργηθεί ένας ιστότοπος υποστήριξης στη διεύθυνση www.fti-group.com/en/ insolvency καθώς και μια τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης στο +49 (0) 89 / 710 45 14 98.

Εκτός από την πλήρη εστίαση στην υποστήριξη πελατών, το FTI GROUP θα ενημερώνει επίσης τακτικά τους επισκέπτες του μαζί με το Γερμανικό Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλειας (DRSF).

“Αυτήν τη στιγμή εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι τα ταξίδια που έχουν ήδη ξεκινήσει μπορούν να ολοκληρωθούν όπως έχει προγραμματιστεί. Ταξίδια που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει πιθανότατα δεν θα είναι πλέον δυνατά ή μόνο εν μέρει δυνατά από την Τρίτη, 4 Ιουνίου 2024. Σε συνεργασία με τον (προσωρινό) διαχειριστή αφερεγγυότητας που δεν έχει ακόμη διοριστεί, θα επιδιωχθεί μια συνεχής ενημέρωση των επηρεαζόμενων ταξιδιωτών”, επισήμανε η εταιρεία σε σχετική δήλωση.