Της Εύας Οικονομάκη

Η προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα βρέθηκε, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της επίσκεψης του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, στην Ινδία, στο πλαίσιο της Outbound Travel Market (OTM), της κορυφαίας ταξιδιωτικής Έκθεσης της ασιατικής χώρας.

Ο Χ. Θεοχάρης βρέθηκε στην καρδιά του Bollywood, της ινδικής βιομηχανίας κινηματογράφου, όπου παράγονται ταινίες διεθνούς εμβέλειας και επισκέφθηκε το Yash Raj Films (YRF), το στούντιο που αποτελεί τη ναυαρχίδα του ινδικού κινηματογράφου από τη γέννησή του, τη δεκαετία του ’70, μέχρι και σήμερα.

Γυρίσματα στη Νάξο

Ο υπουργός Τουρισμού ανέφερε πως οι επικεφαλής των στούντιο μίλησαν με πολύ θερμά λόγια για την Ελλάδα, την οποία, άλλωστε, έχουν επιλέξει επανειλημμένα για τη δημιουργία μικρών films ή video clips.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι έναν χρόνο πριν, η YRF επέλεξε τη Χώρα της Νάξου και την Πορτάρα, το πλέον αναγνωρίσιμο σημείο του νησιού, για να πραγματοποιήσει γυρίσματα για την ταινία «Η τίγρης είναι ζωντανή».

«Από τη συζήτηση με τους ανθρώπους της εταιρείας παραγωγής, όπου συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας και δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών στην Ελλάδα, το μήνυμα είναι ένα: υπάρχει ένα μεγάλο πεδίο συνεργασίας, το οποίο θα είναι προς όφελος και της χώρας μας και της Ινδίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Χ. Θεοχάρης.

Ο ίδιος, μάλιστα, επισκέφθηκε στη Βομβάη την οικία του πατριάρχη της οικογένειας Benghalis, μιας από τις πλέον ισχυρές οικογένειες του Bollywood, και συζήτησαν ενδελεχώς την ευκαιρία παραγωγής ταινιών στην Ελλάδα.

78 ταινίες

Το YRF έχει δημιουργήσει blockbuster ταινίες και κινηματογραφικές παραγωγές με στόχευση στη νεολαία, έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους ηθοποιούς της έβδομης τέχνης, έχει αναδείξει πολλά νέα ταλέντα σε ταινίες, ενώ πρωτοπορεί στις νέες μορφές διανομής, εξερευνώντας συνεχώς σύγχρονα πεδία και δημιουργώντας συναρπαστικά σενάρια ιστορίας και πολυάριθμες ψηφιακές καινοτομίες.

Από το 2005, το YRF διαθέτει ένα από τα πιο σύγχρονα μουσικά στούντιο ηχογράφησης, ενώ ανάμεσα στις 78 συνολικά ταινίες που έχει δημιουργήσει η εταιρεία μέχρι σήμερα, συγκαταλέγεται η ταινία «Dilwale dulhania le jayenge», η παραγωγή της οποίας πραγματοποιήθηκε πριν από 25 χρόνια και προβάλλεται ακόμα στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Άλλες μεγάλες εισπρακτικές επιτυχίες του YRF είναι το «Thugs of Hindostan», το «Tiger Zinda Hai» και το «Dhoom: 3», ταινίες που μπορούν να συγκριθούν με μερικές από τις καλύτερες ταινίες του Hollywood σε επίπεδο τεχνικής άποψης και ποιότητας.