Το αεροδρόμιο των Χανίων είναι ήδη κορεσμένο και απαιτείται επέκτασή του με πρόβλεψη για τα επόμενα 40 χρόνια, τονίζει η Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων Ν. Χανίων σε επιστολή της προς τους τοπικούς βουλευτές.

Αναλυτικά η επιστολή:

“Πριν από λίγο καιρό έγινε ενημέρωση από τη Fraport ότι η εγκατάσταση του νέου ραντάρ στο αεροδρόμιο Δυτικής Κρήτης θα γίνει μέχρι το τέλος του 2025. Το δε νέο ραντάρ θα έχει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης συγχρόνως 26 αεροσκαφών και όλοι πανηγύρισαν και καθησύχασαν.

Άραγε αναρωτήθηκε κανείς πού θα σταθμεύουν αυτά τα 26 αεροπλάνα και σε ποιες αίθουσες θα εξυπηρετούνται οι επιβάτες αυτών των αεροπλάνων; Μα κοροϊδευόμαστε; Οι πίστες του αεροδρομίου μετά βίας μπορούν να εξυπηρετήσουν τη στάθμευση 6 αεροπλάνων ενώ οι αίθουσες αναμονής επιβίβασης γεμίζουν ασφυκτικά όταν συμπέσουν 4-5 πτήσεις. Γέροι άνθρωποι και μητέρες με μικρά παιδιά δεν έχουν που να καθίσουν.

Το πραγματικό πρόβλημα του αεροδρομίου είναι η ανάγκη επέκτασής του με πρόβλεψη για τα επόμενα 40 χρόνια. Όταν ο τουρισμός αυξάνεται με 10% ετησίως ή και με μεγαλύτερους ρυθμούς, όπως και οι προσφερόμενες κλίνες ξεκινώντας από τα ξενοδοχεία 5 αστέρων που κτίζονται μέχρι τα airbnb, το υπάρχον αεροδρόμιο θεωρείται ήδη κορεσμένο για την εξυπηρέτηση της Δυτικής Κρήτης.

Δυστυχώς κανείς δεν ενδιαφέρεται για να ξεκινήσουν άμεσα οι χρονοβόρες και πολύπλοκες μελέτες επέκτασης που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση του έργου, όπως και για τη σύνδεσή του με τον ΒΟΑΚ.

Ας μην ξεχνάμε ότι η προ ετών επέκταση του αεροδρομίου κινδύνευσε να ναυαγήσει και να απενταχθεί από την ενίσχυση της Ε.Ε. και ο μόνος που πραγματικά έβαλε πλάτη και προχώρησε το θέμα στο παρά πέντε, πριν την εκπνοή της προθεσμίας, ήταν ο τότε αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Αν είχε χαθεί τότε η επέκταση του αεροδρομίου και είχαμε παραμείνει στο ισόγειο κατά πολύ μικρότερο κτίριο του τέρμιναλ, σήμερα θα μιλούσαμε για αύξηση τουρισμού στη Δυτική Κρήτη; Από πού θα εξυπηρετούνταν οι τουρίστες των ξενοδοχείων που ξεφύτρωσαν την τελευταία δεκαετία; Από το αεροδρόμιο Ηρακλείου;

Τέλος η Fraport πρέπει να κοιτάξει άμεσα την αντικατάσταση των καθισμάτων του εξωτερικού χώρου του τέρμιναλ με ανοξείδωτα καθώς η εικόνα των σκουριασμένων που εμφανίζονται στη φωτογραφία (κάτω) είναι τριτοκοσμική και προσβάλει τον τόπο μας”.