Δεκαοκτώ εκατομμύρια επισκέπτες υποδέχθηκε το περασμένο έτος η Σαουδική Αραβία, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν προσκυνητές.

Με αφορμή αυτό και με στόχο την τόνωση του ταξιδιωτικού και τουριστικού της τομέα, το βασίλειο ξεκίνησε έξι πρωτοβουλίες ύψους 2,64 δις. δολαρίων, οι οποίες περιλαμβάνουν πρόγραμμα για την φροντίδα του εθνικού πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω 79 έργων, την ανάπτυξη της πόλης του Okaz στο Taif και την καθιέρωση του βασιλείου ως προορισμός για τους Μουσουλμάνους.

Διατίθενται επίσης κονδύλια για τη χρηματοδότηση εμπορικών εγκαταστάσεων για τουριστικά έργα, τη δημιουργία ολοκληρωμένων τουριστικών προορισμών που απευθύνονται σε διαφορετικά μέλη της οικογένειας και την προσέλκυση φοιτητών.

Παράλληλα, το Πρόγραμμα Long Live Saudi Arabia πραγματοποιεί εκδρομές για 25.000 φοιτητές ενώ θα στοχεύσει σε 122.000 φοιτητές έως το 2020. Υπενθυμίζεται ότι το βασίλειο καλωσόρισε 18 εκατ. επισκέπτες το περασμένο έτος, αλλά η πλειοψηφία ήρθε για προσκυνηματικό τουρισμό.

Η Επιτροπή της Σαουδικής Αραβίας για τον Τουρισμό και την Εθνική Κληρονομιά (SCTNH) στοχεύει στην προώθηση του τουρισμού πέρα ​​από το ταξίδι των προσκυνητών τόσο για τους εγχώριους όσο και τους διεθνείς τουρίστες, μέσω της εστίασης σε ιστορικούς τόπους, παραλίες και μνημεία.

Το βασίλειο αποσκοπεί στη δημιουργία 1,2 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας για τους Σαουδάραβες από τον τουρισμό έως το 2030. Σημειώνεται ότι περίπου 900.000 Σαουδάραβες απασχολούνται στον τομέα μέχρι σήμερα.

Το SCTNH έχει συνολικά 31 πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου μετασχηματισμού του βασιλείου 2020.