Ρεκόρ 12,9 εκατ. διεθνών αφίξεων σημείωσε ο τουρισμός του Βιετνάμ το 2017, σημειώνοντας αύξηση 29,1% σε σχέση με το 2016. Παράλληλα, οι επισκέπτες από την Κίνα αυξήθηκαν κατά 48,6% τη Δημοκρατία της Κορέας, 56,4% τη Ρωσία, 32,3% και τις αφρικανικές χώρες, 25,6%.

Η έντονη αύξηση του αριθμού των εγχώριων και ξένων επισκεπτών βοήθησε τον κλάδο των καταλυμάτων και των υπηρεσιών εστίασης να κερδίσουν πέρυσι 494,7 τρισ. δολάρια (21,77 δισ. δολάρια ΗΠΑ), σημειώνοντας αύξηση 11,9% ετησίως. Ταυτόχρονα, τα συνολικά έσοδα από τις τουριστικές δραστηριότητες υπολογίζονται σε 35,9 τρισ. VND (1,58 δισ. δολάρια ΗΠΑ) για το έτος, 10,4% υψηλότερα από το 2016.

Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα προέκυψαν από ένα ευρύ φάσμα πολιτικών και μέτρων που αναπτύχθηκαν από τον τομέα της φιλοξενίας, προκειμένου να προσελκύσουν τους επισκέπτες και την προσπάθειά για την προώθηση του τουρισμού του Βιετνάμ σε βασικές αγορές όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Ευρώπη και η ASEAN.

Εκτός από τη συνέχιση της χορήγησης απαλλαγής θεώρησης βίζας για πολίτες πέντε χωρών της Δυτικής Ευρώπης το 2017, το Βιετνάμ χορήγησε επίσης ηλεκτρονικές θεωρήσεις (e-visas) σε πολίτες έξι άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Καναδά, Νέα Ζηλανδία, παράλληλα με τις 40 χώρες που έχουν ήδη επιτραπεί.

Πρόσφατα, ένα σύστημα ηχητικής ξενάγησης τέθηκε επίσημα σε λειτουργία σε 14 τοποθεσίες στο Ναό της Λογοτεχνίας στο Ανόι μετά από διετή δοκιμαστική περίοδο. Το σύστημα διατίθεται σε οκτώ γλώσσες: Βιετναμέζικα, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Κορεάτικα, Ιαπωνικά, Ταϊλανδέζικα και Κινέζικα.

Τοποθετώντας τα ακουστικά τους, τα οποία συνδέονται με φορητές συσκευές, και επιλέγοντας την επιθυμητή γλώσσα, οι επισκέπτες θα λάβουν πληροφορίες σχετικά με τον ιστότοπο και τις πολιτιστικές και ιστορικές του αξίες.

Ένα νέο σύστημα εντοπισμού και οδηγιών που σχεδιάστηκε από Γάλλους εμπειρογνώμονες τέθηκε επίσης σε λειτουργία, το οποίο στοχεύει να προσελκύσει περισσότερους διεθνείς τουρίστες στο Ναό της Λογοτεχνίας και να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες.

Φαίνεται λοιπόν ότι η χορήγηση ηλεκτρονικής βίζας, η εγκατάσταση της υπηρεσίας ηχητικού οδηγού και άλλες έξυπνες λύσεις, άνοιξαν έναν νέο τρόπο ενίσχυσης του τουριστικού τομέα, βοηθώντας τον κλάδο να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση επισκεπτών.