Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες Έξυπνου Τουρισμού 2022, το Μπορντό και η Βαλένθια  ξεκινούν τη χρονιά ενισχύοντας την ανάπτυξη και τις εμπειρίες στην Ευρώπη.

Με μια κοινή κουλτούρα αριστείας στην ψηφιοποίηση, τη βιωσιμότητα, την προσβασιμότητα καθώς και την πολιτιστική κληρονομιά και τη δημιουργικότητα, και οι δύο πόλεις αποτελούν την πρώτη γραμμή της διαμόρφωσης του μέλλοντος του έξυπνου τουρισμού στην Ευρώπη.

Η εμπειρία του έξυπνου τουρισμού τόσο στο Μπορντό όσο και στη Βαλένθια αντιπροσωπεύεται μέσω της σειράς εξαιρετικών βέλτιστων πρακτικών που επιδεικνύουν οι πόλεις ως πρωτοπόροι στον έξυπνο τουρισμό στην Ευρώπη.
Κάθε επίσκεψη στις πόλεις αυτές διασφαλίζει ότι το ερώτημα «τι είναι έξυπνο », δεν μένει αναπάντητο.

Βαλένθια

Ξεκινώντας με τη Βαλένθια, η εμπειρία του έξυπνου τουρισμού ξεκινά πριν καν οι τουρίστες επισκεφθούν την πόλη.

Με το νέο Σύστημα Πληροφοριών Τουρισμού (SIT) της Βαλένθια, μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων με στοιχεία τουρισμού που συγκεντρώθηκαν από την πόλη, οι ενδιαφερόμενοι και οι επιχειρήσεις μπορούν να παρέχουν βελτιστοποιημένες προσφορές και ευκαιρίες με βάση σε πραγματικό χρόνο και ολοκληρωμένα δεδομένα.

Ως πρόδρομος στον αειφόρο τουρισμό, η Βαλένθια προσφέρει στους τουρίστες την ευκαιρία να απολαύσουν μια πόλη που λαμβάνει υπόψη το μέλλον του πλανήτη.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η ισπανική πόλη έγινε η πρώτη στον κόσμο που επαλήθευσε το τουριστικό της αποτύπωμα άνθρακα και νερού, μια πρωτοβουλία που είναι βασική για τη στρατηγική αειφόρου τουρισμού της Βαλένθια για να γίνει η πόλη τουριστικός προορισμός με ουδέτερο εκπομπές άνθρακα έως το 2025.

Ως παραθαλάσσια πόλη, η έξυπνη τουριστική εμπειρία της Βαλένθια πρέπει να περιλαμβάνει και την παραλία.

Μέσω της συμμετοχής της στο έργο MITOMED, έχει αναπτύξει ένα μοντέλο ολοκληρωμένης διαχείρισης του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού για τη μέτρηση της βιωσιμότητας των τουριστικών δραστηριοτήτων και των κοινωνικών και οικονομικών αποτελεσμάτων και επιπτώσεών τους.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του MITOMED, ​​η Βαλένθια έχει εξοπλίσει τις ακτές της με πεζόδρομους και χαρακτηριστικά προσβασιμότητας, τα οποία ενημερώνονται συνεχώς για να προσφέρουν την καλύτερη βιώσιμη και φιλική προς τον χρήστη εμπειρία στις παραλίες της.

Μπορντό

Στο Μπορντό, η εμπειρία του έξυπνου τουρισμού είναι βιώσιμη και τοπική με έμφαση στην καινοτόμο αστική ανάπλαση.
Η γαλλική πόλη είναι πρωταθλητής της παραγωγής νέων οικονομικών, πολιτιστικών και κοινωνικών αλλαγών που εμπλουτίζουν το αστικό τοπίο της.

Αυτή είναι η περίπτωση του οικοσυστήματος Darwin, ενός συγκροτήματος εγκαταλελειμμένων στρατιωτικών στρατώνων που μετατράπηκε σε χώρο συνεργασίας και του Les Bassins à Flot, μιας πρώην βιομηχανικής -και έρημης- περιοχής που μετατράπηκε σε μια ευημερούσα νέα συνοικία για τους κατοίκους και τους τουρίστες.

Ως έξυπνη τουριστική πρωτεύουσα, η εμπειρία διασφαλίζει ότι η προσβασιμότητα είναι κορυφαία προτεραιότητα. Το Τουριστικό Γραφείο της έχει αναπτύξει εξειδικευμένους οδηγούς με πληροφορίες για όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες σε άτομα με μειωμένη κινητικότητα. Το Μπορντό διαθέτει ένα δίκτυο μεταφορών που είναι 100% προσβάσιμο σε αναπηρικά αμαξίδια.

Το Μπορντό προσφέρει μια καινοτόμο εξερεύνηση της περιοχής μέσω της εφαρμογής για κινητά, Terra Aventura, όπου οι χρήστες μπορούν να ανακαλύψουν τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά πολλών διαφορετικών τόπων.
Για πιο παραδοσιακές έξυπνες τουριστικές εμπειρίες, ιδανικό είναι το webzine «Un air de Bordeaux» που δημιουργήθηκε από κατοίκους για όλους.
Ο ιστότοπος φιλοξενεί μια σειρά από δραστηριότητες και εκδηλώσεις καθώς και εμπειρίες που προέρχονται απευθείας από τον κόσμο που ζει στο Μπορντό.