του Χάρη Ντιγριντάκη

Η κραταίωση της πολιτικής των Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) αποτελεί διαβατήριο για τη διενέργεια κομβικού χαρακτήρα έργων της πολιτείας.

Στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται στην τελική ευθεία δύο πολύ σημαντικά έργα ΣΔΙΤ συνολικής δαπάνης 170,4 εκατ ευρώ, σε Κεντρική Μακεδονία και Χανιά, που φιλοδοξούν να αναβαθμίσουν τις κτιριακές σχολικές υποδομές συμβάλλοντας καθοριστικά στην βελτίωση της ποιότητας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ειδικότερα όπως ανέφερε ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημαδηράκης κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, κατατέθηκε προσφορά από την εταιρία Ανώνυμη Τεχνική Εμπορική Συμβουλευτική Ναυτιλιακή Ξενοδοχειακή Εταιρία – Ιδιωτική Επιχείρηση Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας ( Α.Τ.Ε.Σ.Ε), για την ανάληψη του έργου, το οποίο περιλαμβάνει την ανέγερση 8 νέων σχολικών συγκροτημάτων και την ανάπλαση του πάρκου Ειρήνης και Φιλίας.

Παράλληλα υπογράμμισε πως έπειτα από τις προθεσμίες που δίνονται στην εταιρεία από τη νομοθεσία μέσα στο 2025 ακολουθεί η υπογραφή της σύμβασης και την εκκίνηση των εργασιών.

Το επόμενο βήμα θα είναι να κατακυρωθεί ο διαγωνισμός υπέρ της ΑΤΕΣΕ προκειμένου να γίνει οριστικός ανάδοχος και στη συνέχεια η σύμβαση να εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τελικώς να υπογραφεί.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 42 εκατ. ευρώ, ενώ θα έχει διάρκεια 324 μήνες και συμπεριλαμβάνει 2 περιόδους. Η πρώτη περίοδος που είναι 24 μήνες αφορά την κατασκευή και οι υπόλοιποι 300 μήνες, δηλαδή 25 χρόνια αφορούν τη διάρκεια συντήρησης, καθαρισμού και φύλαξης των σχολικών συγκροτημάτων, τα οποία με την ολοκλήρωση του ΣΔΙΤ θα πρέπει να επιστραφούν στην αρχική τους κατάσταση στο Δήμο Χανίων.

Τα σχολεία που προβλέπεται να κατασκευαστούν είναι:

1. Το 2ο Γυμνάσιο Ακρωτηρίου

2. Το 4ο Γυμνάσιο Χανίων στα Λιβάδια

3. Το 3ο Νηπιαγωγείο Νέας Κυδωνίας και 2ο Νηπιαγωγείο Βαμβακόπουλου

4. Το 2ο Δημοτικό Νέας Κυδωνίας στην Παρηγοριά

5. Το 18ο Δημοτικό Χανίων και 22ο Νηπιαγωγείο Χανίων

6. Το Δημοτικό Σχολειο Χωραφακίων

7. Το 1ο Νηπιαγωγείο Περιβολίων (συστεγάζεται με το Δημοτικό Σχολείο που προβλέπεται επίσης η επέκταση του)

8. Το 23-38ο Νηπιαγωγείο Χανίων

Σε ότι αφορά στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας προβλέπεται η κατασκευή νέων στεγάστρων για σκίαση, φύτευση περισσότερων δέντρων, γήπεδα τένις και μπάσκετ χωρίς κερκίδες, ενώ ακόμα δεν έχει αποφασιστεί αν η ενοποίηση του με τον Δημοτικό Κήπο θα γίνει μέσω υπόγειας ή υπέργειας διάβασης.

Κεντρική Μακεδονία

Την ίδια στιγμή σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται το έργο με το οποίο θα γίνουν πραγματικότητα 17 σχολεία με ΣΔΙΤ στην Κεντρική Μακεδονία καθώς την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου αναμένεται να πέσουν οι σχετικές υπογραφές με τους αναδόχους των projects.

Προσωρινός ανάδοχος του έργου, είναι η «Ένωση Προσώπων Μυτιληναίος ΑΕ – ΑΤΕΣΕ ΑΕ» με αναθέτουσα αρχή τις «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» (ΚΤ.ΥΠ.), η οποία εποπτεύεται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Για την ΑΤΕΣΕ είναι η δεύτερη φορά που αναλαμβάνει σύμβαση ΣΔΙΤ καθώς συμμετείχε και σε ένα από τα cluster του διαγωνισμού για τα 24 σχολεία της Αττικής.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για το πρώτο έργο του είδους του που βάζει μπρος το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 128,4 εκατ. ευρώ, με συμβατικό αντικείμενο ύψους 110 εκατ. ευρώ. Τα κτιριακά συγκροτήματα είναι μοιρασμένα στην Περιφέρεια και συγκεκριμένα σε εννέα Δήμους.

Η διάρκεια του έργου για τα 17 σχολεία-ΣΔΙΤ στην Κεντρική Μακεδονία, ορίστηκε σε 324 μήνες, δηλαδή 27 έτη. Τα δύο πρώτα χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης θα αφορούν την κατασκευή των σχολικών συγκροτημάτων.

Οι περιοχές που πρόκειται να αποκτήσουν σχολεία είναι:

1. 7ο Νηπιαγωγείο Πεύκων στο Δήμο Νεάπολης Συκεών

2. 4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκων στο Δήμο Νεάπολης Συκεών

3. 1ο ΕΠΑΛ Συκεών στο Δήμο Νεάπολης Συκεών

4. ΓΕΛ Ευκαρπίας στο Δήμο Παύλου Μελά

5. 4ο Δημοτικό Σχολείο Ευκαρπίας στο Δήμο Παύλου Μελά

6. 3ο ΓΕΛ Πολίχνης στο Δήμο Παύλου Μελά

7. 1ο Λύκειο Πολίχνης στο Δήμο Παύλου Μελά

8. 2ο Γυμνάσιο Λαγκαδά στο Δήμο Λαγκαδά

9. 3ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου στο Δήμο Ωραιοκάστρου

10. 6ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου στο Δήμο Ωραιοκάστρου

11. 1ο ΓΕΛ Μίκρας στο Δήμο Θέρμης

12. 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης

13. Ειδικό Δημοτικό Σχολείο & Ειδικό Νηπιαγωγείο Καλαμαριάς στο Δήμο Καλαμαριάς

14. 3ο Γυμνάσιο Πυλαίας στο Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη

15. 3ο Λύκειο Πυλαίας Χορτιάτη ο Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη

16. 3ο Δημοτικό Σχολείο Πανοράματος στο Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη

17. Μουσικό Γυμνάσιο Λύκειο Κατερίνης στο Δήμο Κατερίνης