Το ποσό των 3,7 εκατ. ευρώ διαθέτει το υπουργείο Πολιτισμού για τα έργα στον Αρχαιολογικό χώρο Φιλίππων η ολοκλήρωση των οποίων αναμένεται το 2023.
Οπως τόνισε η η υπουργός Πολιτισμού που επισκέφθηκε τον χώρο “τα έργα, προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς και οι αλλαγές θα φανούν από τον Σεπτέμβριο”.

Ήδη από τον Σεπτέμβρη ο αρχαιολογικός χώρος του Φιλίππων θα παρουσιάζει σημαντικές αλλαγές και θα παρέχει βελτιωμένες υπηρεσίες στους επισκέπτες.

Στόχος να επεκταθεί η τουριστική περίοδος να επεκταθεί πέραν των θερινών μηνών

“Οι Φίλιπποι, το Φρούριο, αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καβάλας αποτελούν αναπτυξιακούς πόρους όχι μόνο για το νομό, αλλά για ολόκληρη την Περιφέρεια. Μπορούν και πρέπει να προσελκύουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών, τόνισε η κ.Μενδώνη.

Η παρουσία του Αποστόλου Παύλου στους Φιλίππους, στο πλαίσιο των ευρύτερων πολιτιστικών διαδρομών της Βόρειας Ελλάδας, είναι από μόνος του ένας σημαντικότατος πόλος έλξης επισκεπτών, από όλο τον κόσμο.

Η πολιτιστική διαδρομή Αμφίπολη, Καβάλα, Φίλιπποι, Θάσος με την αξιοποίηση των αρχαίων θεάτρων, αλλά και του Φεστιβάλ μπορούν να δημιουργήσουν εξωτερικές οικονομίες ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.

Το ΥΤΠΟΑ αντιμετωπίζει συνολικά το πολιτιστικό απόθεμα της Περιφέρειας της Ανατολικής Μακεδονίας και τους αρχαιολογικούς χώρους της σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες τους, ώστε ο επισκέπτης να αποκομίζει πλούσια εμπειρία και να θέλει να επιστρέψει.

Είναι απόλυτη ανάγκη οι χώροι αυτοί να αποτελέσουν προορισμούς για τους επιχειρηματίες του τουρισμού, ώστε η τουριστική περίοδος να επεκταθεί πέραν των θερινών μηνών. Η Καβάλα έχει όλα τα στοιχεία εκείνα, τα οποία συνηγορούν σε κάτι τέτοιο”.

Στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2014-2020, οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού εκτελούν δύο πολύ σημαντικά έργα, με την ολοκλήρωση των οποίων ο αρχαιολογικός χώρος θα παρουσιάζει μια εντελώς διαφορετική εικόνα.

  • Το πρώτο έργο, «Αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων», έχει προϋπολογισμό ένταξης 2.300.000 ευρώ και φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας. Βασικός στόχος του έργου είναι η ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου με την αποξήλωση του ασφαλτοτάπητα της παλαιάς Εθνικής Οδού, η οποία έτεμνε βιαίως τον αρχαιολογικό χώρο, καθώς και η ενοποίηση του αρχαίου οδικού μνημείου ανάμεσα στα ανασκαμμένα μνημεία.
  • Το δεύτερο έργο είναι η «Αποκατάσταση της Βασιλικής Β΄, με συμπλήρωση τμημάτων της ανωδομής και στερέωση των ερειπίων της». Ο προϋπολογισμός ένταξης είναι 1.400.000 ευρώ.