Σε μια εποχή όπου η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς, ελλοχεύουν κίνδυνοι. Ένας από αυτούς είναι το ηλεκτρονικό έγκλημα και μία από τις κύριες πύλες εισόδου των επιτήδειων είναι τα δημόσια δίκτυα Wi-Fi.
Σύμφωνα με τη νέα έρευνα της BullGuard, το 79% των χρηστών δημοσίων δικτύων Wi-Fi στα ταξίδια τους ρισκάρουν με την αρπαγή δεδομένων.
Απ’ ότι φαίνεται τα δημόσια δίκτυα ανεξαρτήτως ισχύος ή δικτύου είναι ευάλωτα για τους χάκερ. Συνήθως δεν έχουν ιδιαίτερες ρυθμίσεις στο router ούτε δυνατό κωδικό.
Μέσα σε λίγα λεπτά οι χάκερ μπορούν να “εισβάλουν” στην ηλεκτρονική συσκευή και να κλέψουν ευαίσθητες πληροφορίες αλλά και προσωπικούς κωδικούς όπως κωδικούς τραπεζικών καρτών. Και το καλύτερο είναι πως ο χρήστης μπορεί να μη καταλάβει καν ότι η συσκευή του έχει παραβιαστεί.
Επιπλέον, οι συσκευές είναι έτσι σχεδιασμένες ούτως ώστε να συνδέονται στο κοντινότερο οικείο δίκτυο. Κατ’ αυτό τον τρόπο δεν αποκλείεται οι stalkers να βρουν το σπίτι κάποιου. Οποιοσδήποτε ξέρει το όνομα του οικιακού δικτύου Wi-Fi, ξέρει και το που μένετε. Αρκεί να πληκτρολογήσει το όνομα του Wi-Fi σε ένα από σάιτ όπως το Wigle.net.
Τα είδη χάκερ και ο τρόπος που “εισβάλλουν” στις συσκευές
- Ο “διαμεσολαβητής’: Όταν μια συσκευή συνδέεται με το ίντερνετ, τα δεδομένα “ταξιδεύουν” από τη συσκευή στην εκάστοτε ιστοσελίδα. Εκεί είναι που εισβάλλει ο χάκερ, τροποποιεί τη σύνδεση και τα δεδομένα δεν είναι πια δημόσια.
- “Διπλή Επίθεση”: Οι χάκερς έχουν την ικανότητα να δημιουργούν ψεύτικα Wi-Fi έτσι όταν μια συσκευή συνδέεται στο σημείο πρόσβασης του χάκερ, όλες οι πληροφορίες είναι στα χέρια του.
- Κακόβουλο Λογισμικό: Όταν συνδέεστε σε ένα μη ασφαλές δίκτυο, ο κακόβουλος κώδικας, δηλαδή ο ιός μπορεί να εισβάλει στη συσκευή σας ανά πάσα στιγμή. Μόλις το κακόβουλο λογισμικό μολύνει τη συσκευή, μπορεί να διασπάσει το σύστημα και να δώσει στους χάκερ τα προσωπικά σας αρχεία.
- O “κατάσκοπος”: Με τη βοήθεια ενός ειδικού λογισμικού οι χάκερ μπορούν να δουν όλα τα δεδομένα που περνάνε από το δίκτυο σας ενώ είστε στο διαδίκτυο ενώ παράλληλα μπορούν να δουν και το ιστορικό αναζήτησης.
Πως να προστατευτείτε όταν είστε σε δημόσιο δίκτυο
Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτεί κάποιος σε μια τέτοια περίπτωση είναι χρησιμοποιήσει τα δεδομένα του τηλεφώνου του.
- Παρόλα αυτά όταν είναι ανάγκη να συνδεθείτε σε ένα δημόσιο δίκτυο σε κάποιο ξενοδοχείο, αεροδρόμιο ή καφέ θυμηθείτε πάντα να ζητάτε το όνομα δίκτυο από το προσωπικό εξυπηρέτησης.
- Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε κωδικούς σύνδεσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ηλεκτρονικές συναλλαγές.
- Αν επείγει να συνδεθείτε σε προσωπικούς λογαριασμούς χρησιμοποιείστε ένα σύστημα διπλής πιστοποίησης.
- Ενεργοποιείστε το τείχος προστασίας, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα ασφάλειας.
- Χρησιμοποιείστε VPN (εικονικό ιδιωτικό δίκτυο), Φροντίζει ώστε να μη φτάσουν τα δεδομένα στα χέρια των χάκερ, μέσω μια κρυφής σύνδεσης που είναι δύσκολο να εντοπιστεί.
- Κλείστε το Wi-Fi όταν δε χρησιμοποιείτε τη συσκευή.