Σύνταξη: tourismtoday.gr

Στο στόχαστρο των αρχών στις Βρυξέλλες βρίσκεται η συμφωνία της International Airlines Group (IAG) -ιδιοκτήτρια εταιρεία της British Airways– εξαγοράς του ισπανικού αερομεταφορέα Air Europa.

Οι Financial Times ανέφεραν πώς η συμφωνία μπορεί ακόμη και να μπλοκαριστεί εν μέσω ανησυχίας ότι θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές εισιτηρίων.

Η IAG, η οποία κατέχει επίσης τον ισπανικό αερομεταφορέα Iberia, συμφώνησε τον Φεβρουάριο να αγοράσει το 80% της Air Europa που δεν κατέχει ήδη για περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ.
Είχε προταθεί τότε ότι η ολοκλήρωση θα μπορούσε να διαρκέσει έως και 18 μήνες για να ξεπεραστούν τα ρυθμιστικά εμπόδια.

Η δέσμευση θεωρείται ότι αυξάνει την πρόσβαση της IAG στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά της Λατινικής Αμερικής και βοηθά στη μετατροπή της Μαδρίτης σε έναν άλλο ευρωπαϊκό κόμβο.
Η προτεινόμενη συμφωνία δεν είχε ακόμη κατατεθεί επίσημα για έγκριση στις Βρυξέλλες, αλλά οι ρυθμιστικές αρχές ετοιμάζουν μακρά έρευνα.

Η IAG διέκοψε την πρώτη προσπάθεια εξαγοράς της Air Europa το 2021 λόγω ρυθμιστικών ανησυχιών.
Η IAG είναι ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας στην Ισπανία με την ιδιοκτησία της οικονομικής εταιρείας Vueling μαζί με την Iberia, ενώ η Air Europa είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παίκτης.

Ως μέρος της αξιολόγησής τους, οι ρυθμιστικές αρχές θα εξετάσουν την επίδραση της συμφωνίας διαδρομικά.
Οι αρχές στις Βρυξέλλες ανησυχούν για την έλλειψη ανταγωνισμού σε συγκεκριμένες διαδρομές.

Ωστόσο, η IAG θα μπορούσε ακόμα να καταλήξει σε επαρκείς παραχωρήσεις και στοιχεία ότι οι ανταγωνιστές θα μπορούσαν να εισέλθουν σε κρίσιμες διαδρομές που θα ήταν αρκετές για να εξασφαλίσουν την έγκριση της ΕΕ για τη συμφωνία.

Η IAG αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι η προτεινόμενη συμφωνία δεν είχε ακόμη κατατεθεί στις ρυθμιστικές αρχές.