Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Έρευνας Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του τουριστικού τομέα, δημοσίευσαν το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) και το Παγκόσμιο Κέντρο Αειφόρου Τουρισμού (STGC) με την υποστήριξη του Υπουργείου Τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας.

Ο κ. Ahmed Al Khateeb, υπουργός Τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε:

«Χαιρετίζουμε αυτήν την κοινή πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το Υπουργείο Τουρισμού της Σαουδικής Αραβίας και το WTTC, ως μια ανεκτίμητη πηγή για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων σε όλο τον κόσμο. Παρέχει ζωτικής σημασίας δεδομένα σχετικά με το πώς τα ταξίδια και ο τουρισμός επηρεάζουν τόσο την κλιματική αλλαγή όσο και πώς επηρεάζονται από αυτήν.

Η έρευνά μας υπογραμμίζει τη συνεχή μείωση της έντασης των εκπομπών άνθρακα του κλάδου ταξιδίων και τουρισμού την τελευταία δεκαετία. Ενώ η αύξηση του ΑΕΠ του κλάδου ήταν κατά μέσο όρο 4,3% ετησίως, οι εκπομπές αυξήθηκαν μόνο κατά 2,5% ετησίως μεταξύ 2010-2019.

Ωστόσο, η συνεχιζόμενη δέσμευση για επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών για τον τομέα δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική, από ό,τι είναι σήμερα.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα ταξίδια και ο τουρισμός είναι μέρος της λύσης και γι’ αυτό η Σαουδική Αραβία έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο για να επιταχύνει και να παρακολουθεί αυτήν την αλλαγή για την προώθηση της βιωσιμότητας σε ολόκληρο τον τομέα, την προστασία της φύσης και την υποστήριξη των κοινοτήτων.

Η κ. Julia Simpson, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του WTTC δήλωσε:

“Η δημοσίευση της έρευνας συνιστά μια κομβική στιγμή για τον παγκόσμιο τομέα Ταξιδιών και Τουρισμού, καθώς  μέσα από αυτά τα δεδομένα, τονίζουμε τον πολυδιάστατο αντίκτυπο του κλάδου, οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά.

Μιλάμε για ένα όραμα που βλέπει πέρα από τον τουρισμό και κλίνει προς το βιώσιμο μέλλον του. Με αυτά τα δεδομένα, δεν αναλογιζόμαστε απλώς το πού βρισκόμαστε τώρα, αλλά χαράσσουμε ενεργά την πορεία μας για ένα μέλλον, όπου ο κλάδος μειώνει σταδιακά το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα και ενισχύει τον κοινωνικό του αντίκτυπο”.

Ο κ. Arnold Donald Πρόεδρος του WTTC δήλωσε: “Αυτή η πρώτη στο είδος της, σε βάθος έκθεση είναι μια σημαντική συμβολή στη διασφάλιση της χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμης ανάπτυξης του κλάδου.

Τα δεδομένα συνδέουν τις οικονομικές μετρήσεις με κρίσιμα ζητήματα όπως οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, η χρήση της ενέργειας, η χρήση του νερού, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η χρήση πόρων.”.

Σημειώνεται ότι η έρευνα καλύπτει 185 χώρες οι οποίες θα ενημερώνονται κάθε χρόνο με επικαιροποιημένα στοιχεία.

Τα κυριότερα σημεία από την έρευνα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του τουριστικού τομέα είναι

• Ο τομέας ταξιδίων & τουρισμού επιδεικνύει μια εντυπωσιακή τάση αποσύνδεσης του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος από την αύξηση του ΑΕΠ.
• Τα βασικά επιτεύγματα περιλαμβάνουν μειώσεις στην ένταση της χρήσης νερού, στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, την κατανάλωση ενέργειας και την εξόρυξη πρώτων υλών.
• Το μερίδιο του τομέα στην παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας ανήλθε σε 10,6% το 2019
• Ο τουριστικός κλάδος αντιπροσώπευε το 0,9% της συνολικής παγκόσμιας κατανάλωσης νερού το 2019
• Το υλικό αποτύπωμα του τομέα αντιπροσωπεύει το 5-8% της παγκόσμιας εξόρυξης πρώτων υλών
• Η παρακολούθηση της έκθεσης για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις επεκτείνεται, μεταξύ άλλων, σε ρύπους όπως τα σωματίδια, το μονοξείδιο του άνθρακα, την αμμωνία και τα οξείδια του αζώτου.