Tις επιπτώσεις του ταξιδιού στην ψυχική μας κατάσταση και πως αυτά υποστηρίζουν την ψυχική μας ευεξία ανέδειξε πρόσφατη έρευνα του eDreams.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι για την πλειονότητα των ερωτηθέντων παγκοσμίως έχουν «πολύ θετικό» ή «αρκετά θετικό» αντίκτυπο στην ψυχική τους ευεξία.

  • Το 63% όλων των ερωτηθέντων παγκοσμίως ανέφερε ότι οι διακοπές έχουν «πολύ θετικό» αντίκτυπο στην ψυχική τους ευεξία.
  • Το 29% ανέφερε ότι έχουν «αρκετά θετικό» αντίκτυπο – συνολικά 92%.
  • Το 42% και το 39% των Αμερικανών ερωτηθέντων ανέφεραν μια «πολύ» και «αρκετά» θετική επίδραση – συνολικά 81%.

Η πιο θετική ψυχολογική επίδραση των ταξιδιών διακοπών που αναφέρθηκαν από Αμερικανούς ταξιδιώτες ήταν από εκείνους στα βορειοανατολικά, συμπεριλαμβανομένων των πολιτειών όπως η Νέα Υόρκη, το Κονέκτικατ και το Μέιν (58%), με το 48% από τα Μεσοδυτικά να αναφέρει «αρκετά θετική» επίδραση.

Στις ΗΠΑ, τα άτομα ηλικίας 18-24 ανέφεραν το υψηλότερο ποσοστό (61%) των «πολύ θετικών» επιπτώσεων των ταξιδιών διακοπών.

Τα άτομα ηλικίας 25-34 ανέφεραν «αρκετά θετική» επίδραση (44%).

Οι Πορτογάλοι (79%) και οι Ιταλοί (78%) είναι το υψηλότερο ποσοστό ταξιδιωτών που κατατάσσουν τα αποτελέσματα των ταξιδιών ως «πολύ θετικά»

Ποιες δραστηριότητες υποστήριξαν περισσότερο την ψυχική ευεξία κατά τη διάρκεια των διακοπών

Η συντριπτική πλειονότητα – 42% παγκοσμίως – αναφέρει ότι «το να χαλαρώνεις και να μην κάνεις τίποτα» είναι η πιο ωφέλιμη από όλες τις δραστηριότητες.

Ακολούθησε η περιήγηση στα αξιοθέατα (35%) και το διάβασμα (19%).

Για τους Αμερικανούς ταξιδιώτες οι καλύτερες δραστηριότητες έχουν ως εξής :

  • Nα χαλαρώνουν και να μην κάνουν τίποτα 23%.
  • Να δούνε τα αξιοθέατα 22%.
  • Να γνωρίσουν νέα άτομα 21%.

Το 21% των ερωτηθέντων στις ΗΠΑ κατέταξε τη συνάντηση νέων ανθρώπων ως την 3η πιο ωφέλιμη δραστηριότητα διακοπών, σε σύγκριση με το 12% από την Ισπανία και τη Γερμανία και το 13% από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Από που αντλούν ψυχικά οφέλη

Το 24% των ερωτηθέντων παγκοσμίως, ηλικίας 18-24 ετών, αντλεί ψυχικά οφέλη από περιπετειώδεις δραστηριότητες, σε σύγκριση με μόλις 14% των ατόμων ηλικίας 45-54 ετών.

Το 34% των Αμερικανών στην ηλικιακή ομάδα (55-64) αναφέρει ότι τα θετικά αποτελέσματα των περιηγήσεων στα αξιοθέατα κατά τη διάρκεια των διακοπών τους συμβάλλουν στην ψυχική τους υγεία – σε σύγκριση με μόλις 20% των ατόμων ηλικίας 25-34 ετών.