Τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές αναζητούν και τελικά επιλέγουν να κλείσουν τις διακοπές τους διερεύνησε η Travelzoo, εξετάζοντας στοιχεία από 6.000 μέλη της σε Ασία, Ευρώπη και Βόρεια Αμερική.

Ενώ λοιπόν οι ταξιδιωτικές online εφαρμογές έχουν υιοθετηθεί από την συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων στην Κίνα αντίθετα οι Ευρωπαίου ερωτηθέντες εμφανίζουν αντίσταση στο να πραγματοποιήσουν τις κρατήσεις τους μέσω κινητών τηλεφώνων.

Συγκεκριμένα, ποσοστό άνω του 85% των μελών της Travelzoo στην Κίνα αναφέρουν ότι η χρήση των διαδικτυακών ταξιδιωτικών εφαρμογών αποτελεί τον ευκολότερο τρόπο για να κλείσουν τις διακοπές τους. Επίσης ποσοστό πάνω από το 70% υποστηρίζουν ότι σχεδιάζουν να κάνουν κράτηση για πτήσεις, κρουαζιέρες, οργανωμένες διακοπές και ξενοδοχεία μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών.

«Υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση απόψεων μεταξύ των εθνών σχετικά με το ποιος είναι ο πιο αξιόπιστος τρόπος για την αναζήτηση και τελικά την κράτηση ενός ταξιδίου», αναφέρει ο Richard Singer, Πρόεδρος της ευρωπαϊκής Travelzoo. Παράλληλα συμπληρώνει ότι η χρήση μιας κορυφαίας τεχνολογικής εφαρμογής στην Κίνα είναι πολύ ουσιώδης ενώ σε αγορές όπως η Γερμανία και ο Καναδάς ο ρόλος του ταξιδιωτικού πράκτορα παραμένει ακόμα σημαντικός.

Σύμφωνα με την έρευνα της TravelZoo οι καταναλωτές από όλες τις αγορές δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις ιστοσελίδες με ταξιδιωτικές προσφορές σε ποσοστό 69% περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πηγή συμπεριλαμβανομένων των οδηγών, των ταξιδιωτικών πρακτορείων, των διαδικτυακών σχολίων και των πληροφοριών από φίλους και την οικογένεια.

Συγκεκριμένα, Καναδοί και Γερμανοί εμπιστεύονται περισσότερο από κάθε άλλο έθνος τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, καθώς το 40% των Γερμανών και το 37% των Καναδών να κάνουν χρήση των ιστοσελίδων των πρακτορείων για εμπνευστούν για τις διακοπές τους.

Παράλληλα, το 10% των Γερμανών και των Καναδών υποστηρίζουν ότι επηρεάζονται περισσότερο από τον ταξιδιωτικό πράκτορα ή την ιστοσελίδα του στην τελική τους απόφαση για το που θα κάνουν κράτηση, ενώ για την Ισπανία ο αριθμός αυτός πέφτει στο 2%.

Αλλαγή στην εν λόγω τάση υπέρ των ταξιδιωτικών πρακτορείων συμβαίνει κατά την τελική απόφαση της κράτησης. Εδώ, οι διαδικτυακές κριτικές και οι συμβουλές από φίλους και οικογένεια υπερισχύουν των ταξιδιωτικών πρακτορείων και των ιστοσελίδων τους.

Ισπανοί και Αμερικάνοι είναι δεύτεροι μετά την Κίνα στις ταξιδιωτικές κρατήσεις μέσω κινητών με το 62% των Ισπανών και το 54% των ερωτηθέντων από τις  ΗΠΑ να υποστηρίζουν ότι θα κάνουν κράτηση ή έχουν κάνει κράτηση για διαμονή με αυτό τον τρόπο. Ωστόσο, οι αριθμοί για ταξιδιωτικές κρατήσεις μέσω κινητών είναι σημαντικά χαμηλότεροι στον Καναδά (37%), το Ηνωμένο Βασίλειο (35%), τη Γερμανία (31%) και η Γαλλία (29%).

Δυσκολία επίσης στην προβολή των πληροφοριών για διακοπές μέσω smartphone αντιμετωπίζουν στον Καναδά (79%), τις ΗΠΑ και τη Γαλλία (και οι δύο 77%), το Ηνωμένο Βασίλειο (69%), τη Γερμανία και την Ισπανία (και οι δύο 64%).

Αντίθετα, στην Κίνα η σημαντικότερη ανησυχία τους είναι η ασφάλεια πληρωμής μέσω των εφαρμογών (36%), ενώ τα προβλήματα παρουσίασης των ιστοσελίδων ή των εφαρμογών μέσω smartphone είναι ένα ζήτημα για μόλις 9% των κινεζικών ερωτηθέντων.

Γίνεται σαφές λοιπόν πως με τόσο μεγάλο ανταγωνισμό στην αγορά, οι ταξιδιωτικές εταιρείες πάντα προσπαθούν να βρουν τρόπους για να κρατήσουν την εμπιστοσύνη των ήδη υπαρχόντων πελατών τους και να ενθαρρύνουν τους νέους πελάτες να προχωρήσουν σε μια κράτηση μαζί τους.

Τέλος, το 85% των μελών της Travelzoo από τη Γαλλία, το 60% από την Ισπανία και 69% από την Κίνα κάνουν κράτηση με μια συγκεκριμένη εταιρεία, επειδή έχουν την καλύτερη τιμή ή τις καλύτερες προσφορές. Αντίθετα, η ύπαρξη θετικής φήμης και η αναγνώριση του εμπορικού σήματος είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για τους ερωτηθέντες από τον Καναδά (69%), τις ΗΠΑ (67%), το Ηνωμένο Βασίλειο (60%) και τη Γερμανία (57%).