falirikos0504Το Φθινόπωρο αναμένεται να δημοπρατηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το έργο της ανάπλασης του μετώπου προς το Φαληρικό όρμο από την εκβολή του ποταμού Κηφισιού μέχρι την απόληξη της λεωφόρου Συγγρού.

Σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης υπέγραψε την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για την ολοκληρωμένη ανάπλαση του συγκεκριμένου τμήματος της αθηναϊκής Ριβιέρας.

Οι μελέτες του έργου, που βασίζεται σε σχέδια του Renzo Piano, εκπονήθηκαν με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Θα απαιτηθούν επενδύσεις της τάξης των 230 εκατ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν 1.000 θέσεις εργασίας στη φάση κατασκευής και 70 περίπου θέσεις άμεσης απασχόλησης κατά τη λειτουργία, καθώς και σημαντικού αριθμού έμμεσα συνδεόμεων με το έργο θέσεων.

Η χρηματοδότηση του έργου θα προέλθει από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη 2014-2020 του ΥΠΕΚΑ με 110 εκατ. ευρώ, από το ΥΠΟΜΕΔΙ με 80 εκατ. ευρώ και από το νέο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής με 40 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα για την επιτάχυνση της συγχρηματοδότησης του έργου από τα ευρωπαϊκά ταμεία, θα χρησιμοποιηθεί το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Jaspers.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων πάρθηκε σε συνέχεια της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

«Η ανάπλαση του Φαληρικού μετώπου είναι από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις που έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε. Δίνουμε ζωή στην παραλιακή Αθήνα, επανασυνδέοντάς την με το θαλάσσιο στοιχείο μέσω της ανάπλασης της παραλίας. Το έργο αποτελεί μέρος των αναπτυξιακών αξόνων που έχουμε εντάξει στο μεγάλο στρατηγικό μας σχεδιασμό που στοχεύει στην ισόρροπη ανάπτυξη και τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγής και της απασχόλησης, στην Αθήνα και στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής” δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.