Σύνταξη: tourismtoday.gr

Μέχρι τον Ιούνιο θα είναι έτοιμο το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ, ύψους 1 δισ. ευρώ, το οποίο θα είναι αμιγώς προσανατολισμένο σε μικρές και μεσαίες ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα. Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, στόχος είναι η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των επιχειρήσεων και η κατανάλωση λιγότερης ενέργειας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στο ύψος των πόρων που θα διατεθούν το επόμενο διάστημα για δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης. «Έχουμε προγραμματίσει 100 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και έχουμε εντάξει 500 εκατ. στο Ταμείο Ανάκαμψης για την ενεργειακή αναβάθμιση και την ενεργειακή αξιοποίηση σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αν η δημόσια δαπάνη είναι περίπου 600 εκατομμύρια με τη μόχλευση περιμένουμε πάνω από 1 δισ. ευρώ να αξιοποιηθεί τα επόμενα δυο με τρία χρόνια για την ενεργειακή αναβάθμιση πολύ μικρών και μεσαίων μονάδων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι επιλέξιμες δαπάνες

Σχετικά με τις επιλέξιμες δαπάνες, ο Κ. Σκρέκας τόνισε: «Πρώτον ενεργειακή αναβάθμισης των κτηριακών υποδομών, δηλαδή, το κέλυφος, ώστε να βελτιώσουμε τη θερμοδιαπερατότητα, συστήματα θέρμανσης – ψύξης, χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών. Θα στηρίξουμε και θα χρηματοδοτήσουμε ακόμα και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας πάρα πολύ σημαντικά. Στόχος μας είναι να καταστήσουμε κλιματικά ουδέτερα τα καταλύματα και τις ξενοδοχειακές μονάδες. Θα αυξήσει πάρα πολύ την προστιθέμενη αξία».

Μάλιστα, επεσήμανε πως τα ξενοδοχεία θα δύνανται να προσφέρουν υπηρεσίες που δεν θα επηρεάζουν το κλίμα και το περιβάλλον και με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να ζητάμε να έχουμε μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας παρεχόμενες υπηρεσίες, άρα μεγαλύτερο έσοδο τελικά και για τους ξενοδόχους και για τις τοπικές κοινωνίες και για την εθνική οικονομία».

Οι δικαιούχοι

Αναφερόμενος στους δικαιούχους, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε ότι «θέλουμε να απλώσουμε στην οικονομική βάση και στον τουριστικό κλάδο, να αξιοποιήσουμε αυτά τα χρήματα, που σημαίνει ότι θέλουμε πολλοί να μπορούνε να είναι επιλέξιμοι σε αυτό το πρόγραμμα».