της Εύας Οικονομάκη

Τον Μάρτιο αναμένεται να ενεργοποιηθεί το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο -που θα διαδεχθεί την Επιστρεπτέα Προκαταβολή- για τη στήριξη των τουριστικών (και όχι μόνο) επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα δεν θα είναι αντίστοιχο εκείνου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και μέσω αυτού θα επιδοτηθεί μέρος των δαπανών του 2020. Το νέο εργαλείο θα απευθύνεται κυρίως στις επιχειρήσεις που… τόλμησαν να λειτουργήσουν το περασμένο έτος, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων κατέγραψε τελικά ζημιές στα οικονομικά αποτελέσματα.

Τι προβλέπεται

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν και επιχειρήσεις που έχουν καλύψει το όριο στήριξης των 800 εκατ. ευρώ, καθώς πρόθεση της κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει η τροποποίηση του προσωρινού πλαισίου, με το πλαφόν της οικονομικής ενίσχυσης να κυμαίνεται στα 3 εκατ. ευρώ.

Το ποσοστό κάλυψης των δαπανών μπορεί να φτάσει το 70% ή ακόμη και το 90% ανάλογα με το μέγεθος κάθε επιχείρησης και για κάθε επιχείρηση θα υπάρχει εξατομικευμένη προσέγγιση βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων (καταθέσεις, ύψος ζημιών κ.λπ.). Το νέο αυτό εργαλείο αναμένεται να παρέχει σημαντική ρευστότητα στις επιχειρήσεις που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και δίνουν αγώνα για την επιβίωσή τους.

Το στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο είναι να αποζημιωθούν οι επιχειρήσεις που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά, αλλά παράλληλα διαθέτουν το υπόβαθρο και τις προοπτικές να ανακάμψουν μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αναμένεται να δημιουργηθούν νέα προγράμματα και από το τραπεζικό σύστημα, βάσει των οποίων προβλέπονται για το 2021 η αναστολή καταβολής των χρεολυσίων και η επιδότηση των τόκων δανείων που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις.

Πού θα διοχετευθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης

Όσον αφορά την αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης στο κομμάτι του τουρισμού, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, οι πόροι θα διοχετευθούν για την ανάδειξη της εξωστρέφειας. Στο πλαίσιο αυτό, θα ενισχυθούν πρωτοβουλίες που θα έχουν συνεργατικό χαρακτήρα (clusters).

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) για το 2021 συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, με τον οποίο, όπως ανέφερε μέσω tweet ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, έγινε ουσιαστική συζήτηση για τις προκλήσεις της χρονιάς, το πλέγμα των μέτρων στήριξης για τον τουρισμό το κρίσιμο πρώτο εξάμηνο και τις στρατηγικές ευκαιρίες που θα προκύψουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.