espa0204Η κυβέρνηση τρέχει για να αρχίσει η ροή χρημάτων από το νέο ΕΣΠΑ στην αγορά, αλλά τα δεδομένα πλέον είναι πολύ πιο δύσκολα, όπως αναφέρεται σε μία τεράστια λίστα 137 σελίδων με «αιρεσιμότητες» (την οποία είχε παρουσιάσει η εφημερίδα «Κεφάλαιο» στις 3 Μαίου).

Εφεξής, πέραν από τις γνωστές επιτηρήσεις που έχει η Ελλάδα μέσω της τρόικας θα έχει και νέα επιτροπεία μέσω του ΕΣΠΑ: η διανομή των κονδυλίων συνοδεύεται από ένα πολύ αυστηρό πλέγμα κοινοτικών κανόνων με «αιρεσιμότητες».

Περιλαμβάνουν απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις (από νέα τιμολογιακή πολιτική για το νερό σε όλη την Ελλάδα, στρατηγικά σχέδια που δεν έχουν γίνει για την καινοτομία, τις μεταφορές, την καταπολέμηση της ανεργίας και της φτώχειας, έως πολύ εξειδικευμένες δράσεις όπως η κεντρική παρακολούθηση του παρουσιολογίου μαθητών – σπουδαστών για να μειωθεί η πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου) αλλά και δημοσιονομικές απαιτήσεις εφαρμογής των συστάσεων της ΕΕ, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν έως και σε αναστολή πληρωμών.

Όπως είχε γράψει και το Κεφάλαιο ουσιαστικά ο όρος “Εκ των Προτέρων Αιρεσιμότητες” θα αποτελεί τα επόμενα χρόνια τον εφιάλτη των δημοσίων αρχών, αλλά και όσων επιχειρηματιών διεκδικούν μερίδιο από τα 20 δισ. ευρώ του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.

Οι «αιρεσιμότητες» αυτές δίνουν τέλος σε «εύκολες» επιδοτήσεις εταιρειών αλλά και δήμων, υπουργείων -π.χ. μέσω μικρών οδικών και άλλων έργων- και βάζουν πολύ υψηλά τον πήχη για την ελληνική δημόσια διοίκηση. Σύμφωνα με την έκθεση 137 σελίδων που εστάλη στις Βρυξέλλες ειδικά για το θέμα (σημ συνοδεύοντας το σχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ), όλο το δημόσιο, πρέπει να τρέξει έναν Μαραθώνιο 3ετίας, αν δεν θέλει να κινδυνεύσει η χώρα, ακόμη και με πάγωμα κονδυλίων.

Δ. Καδδά

Πηγή:www.capital.gr