Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ο τουριστικός φόρος στην Πορτογαλία δημιούργησε έσοδα ρεκόρ 21,4 εκατομμυρίων ευρώ, από τις αρχές Ιανουαρίου έως τα τέλη Απριλίου του τρέχοντος έτους.
Στο 4μηνο η Λισαβόνα εισέπραξε “τη μερίδα του λέοντος” 13,6 εκατ. ευρώ από τουριστικό φόρο.

Σύμφωνα με έκθεση της Portugal Resident, τα ποσά είναι στο +61% σε σύγκριση με τα στοιχεία της ίδιας περιόδου πέρυσι και ο αριθμός σε τουρίστες είναι αυξημένος 41%.

Την Λισαβόνα ακολούθησε το Πόρτο με 5,8 εκατομμύρια ευρώ στο 4μηνο, ενώ η Σάντα Κρουζ της Μαδέρα σημείωσε επίσης ρεκόρ.

Tο 2022 μόλις 11 δήμοι έβαλαν τουριστικούς φόρους, ενώ η τάση είναι να ακολουθήσουν και άλλοι.
Οι αρχές στην Πορτογαλία έχουν θεσπίσει τουριστικό φόρο που καταβάλλεται ανά διανυκτέρευση ανά άτομο, για ταξιδιώτες άνω των 13 ετών και είναι περίπου 2 ευρώ.

Η τουριστική βιομηχανία στην Πορτογαλία έχει επίσης επηρεαστεί σημαντικά από την πανδημία και τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν. Ωστόσο, ο τομέας έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο.

Τα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών έδειξαν ότι τα έσοδα από τον τουρισμό στη χώρα πέρυσι έφτασαν τα 22 εκατομμύρια ευρώ, υπερβαίνοντας τα επίπεδα προ πανδημίας που καταγράφηκαν το 2019.

Παρά το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός χωρών προσπαθεί να προσελκύσουν μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών, η Πορτογαλία ανήκει στη λίστα των χωρών που εφαρμόζουν τουριστικούς φόρους λόγω ανησυχιών για overtourism.