Έτοιμη να ενεργοποιήσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Brexit, δήλωσε ότι είναι η EasyJet. Σε περίπτωση μη συμφωνίας και όπως ορίζει το σχέδιο η αεροπορική εταιρεία θα προχωρήσει σε αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου των μετόχων σε σχέση με ένα μικρό αριθμό μετοχών σε πρώτη φάση, δεδομένου ότι δεν είχε ακόμη φτάσει το 50% συν μία μετοχή της Ευρωπαϊκής ιδιοκτησίας που απαιτείται.

Στην EasyJet η ιδιοκτησία Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), είναι 49,92% -κάτω από το μερίδιο 50% συν 1 που τελικά θα απαιτούνται μετά την Brexit. Για να διατηρήσει η εταιρεία τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις ιδιοκτησίας και ελέγχου της Ε.Ε., το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο θα καθοριστεί έτσι ώστε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης να τεθεί σε ισχύ αν η ιδιοκτησία της Ε.Ε. παραμείνει ή πέσει κάτω από 50,5%

“Σε εύθετο χρόνο και για την διευκόλυνση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης (εάν απαιτείται), η εταιρεία αναμένει ότι θα καθορίσει ένα μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό ιδιοκτησίας εκτός Ε.Ε. σύμφωνα με τις υπάρχουσες διατάξεις των άρθρων μας”, ανέφερε το διοικητικό συμβούλιο στη δήλωσή του.

Όπως ανακοίνωσε η EasyJet η πολιτική αναστολής των δικαιωμάτων ψήφου, είναι σύμφωνη με τις υπάρχουσες διατάξεις του καταστατικού της.
Για την περίοδο της αναστολής δεν θα επιτρέπεται στους σχετικούς μετόχους να παρίστανται, να μιλούν ή να ψηφίζουν στις συνεδριάσεις των μετόχων.

Στις 13 Μαρτίου εγκρίθηκαν νέοι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι θα έδιναν στις αεροπορικές εταιρείες έξι μήνες για να συμμορφωθούν με τις ισχύουσες απαιτήσεις ιδιοκτησίας και ελέγχου της ΕΕ μετά από συμφωνία χωρίς διαπραγμάτευση, αρκεί η αεροπορική εταιρεία να υποβάλει αποδεκτό διορθωτικό σχέδιο.