H Μάλτα και η Πορτογαλία είναι τα δύο μοναδικά έθνη στην Ευρώπη που έχουν επιτύχει ποσοστό εμβολιασμού άνω του 80% στο σύνολο του πληθυσμού τους (συμπεριλαμβανομένων των εφήβων ηλικίας 12 έως 17 ετών, οι οποίοι έχουν δικαίωμα να εμβολιαστούν απο το καλοκαίρι του 2021), σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Σχεδόν το 81% όλων των κατοίκων της Μάλτας είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Αυτό τα καθιστά δύο από τα μόνα κράτη που είναι πιθανό να αποφύγουν την επανεμφάνιση του χειμώνα, λέει ο διευθυντής του ECDC, και μεταξύ των ασφαλέστερων τόπων για να ταξιδέψει κανείς το 2021.

Οι επισκέπτες στη Μάλτα πρέπει να εμβολιαστούν οι ίδιοι αν θέλουν να παρακάμψουν την 14ήμερη καραντίνα.

 Έτοιμη να υποδεχτεί τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες

Η χώρα είναι κάτι παραπάνω από έτοιμη να υποδεχτεί ξανά τους εμβολιασμένους διεθνείς επισκέπτες – ειδικά όσους θέλουν να επωφεληθούν από τις νέες πολιτικές απομακρυσμένης εργασίας της εταιρείας τους.

Τον Ιούνιο του 2021, η Μάλτα εγκαινίασε την άδεια διαμονής νομάδων, η οποία επιτρέπει στους επισκέπτες να διατηρήσουν την τρέχουσα απασχόλησή τους σε άλλη χώρα και να ζήσουν στη Μάλτα έως και ένα έτος (με δυνατότητα ανανέωσης).

Οι αιτούντες πρέπει να αποδείξουν ότι μπορούν να εργάζονται εξ αποστάσεως, να εργάζονται για έναν εργοδότη ή να προσφέρουν υπηρεσίες ελεύθερου επαγγελματία ή συμβούλου και να κερδίζουν τουλάχιστον το ισοδύναμο των 2.700 ευρώ μηνιαίως.