Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) της NASA είναι έτοιμος για να υποδεχθεί τους πρώτους ιδιώτες αστροναύτες, αφού θα διατίθεται από δω και πέρα τόσο σε τουρίστες αλλά και επιχειρήσεις για την υλοποίηση των projects τους.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) θα είναι διαθέσιμος και επίσκεψη και διαμονή επ’ αμοιβή και είναι κατάλληλος τόσο για διαφημιστικές καμπάνιες αλλά και έρευνες.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία υπογραμμίζει πως πάνω από 50 εταιρείες ήδη πραγματοποιούν δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης για εμπορικούς σκοπούς στον διαστημικό σταθμό, μέσω του International Space Station US National Laboratory, ενώ η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έχει συνεργαστεί με 11 εταιρείες για την τοποθέτηση 14 εμπορικού χαρακτήρα εγκαταστάσεων στον σταθμό, που υποστηρίζουν προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης για τη NASA και το ISS National Lab.

Οι αποστολές ιδιωτών μπορούν να έχουν διάρκεια μέχρι και 30 ημερών, για δραστηριότητες που εμπίπτουν εντός εγκεκριμένων πλαισίων. Ο σταθμός θα μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 2 αποστολές το χρόνο, με την πρώτη αποστολή να αναμένεται κάπου το 2020. 

Οι αποστολές αυτές θα είναι πτήσεις με ιδιωτική χρηματοδότηση, πλήρως εμπορικού χαρακτήρα. Οι ιδιωτικές αποστολές αστροναυτών θα χρησιμοποιούν ένα αμερικανικό διαστημόπλοιο, που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του Commercial Crew Program της NASA.

Η κάθε πτήση θα κοστίζει περίπου 60 εκατομμύρια δολάρια με τα τελικά κόστη να εξαρτώνται από τη SpaceX και τη Boeing, τις δύο εταιρείες στις οποίες η NASA έχει αναθέσει την αποστολή πληρωμάτων στον σταθμό.