elliniko1005Εκπληρώνονται, κυριολεκτικά στο παρά πέντε της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών, μία μία οι προϋποθέσεις προκειμένου να προχωρήσει η πολυαναμενόμενη, ύστερα από 13 χρόνια, αξιοποίηση των 6.200 στρεμμάτων της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Ειδικότερα δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η διάταξη, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό Δημόσιο με πράξη του υπουργικού συμβουλίου, θα προχωρεί στη συνυπογραφή συμβάσεων αξιοποίησης δημοσίων ακινήτων. Η εν λόγω ρύθμιση αφορά και στην αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και προέκυψε ουσιαστικά ως «προαπαιτούμενο» στο πλαίσιο των επαφών που είχαν τα στελέχη του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου με τα ενδιαφερόμενους επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το Δημόσιο θα συνυπογράφει τις συμβάσεις μαζί με το ΤΑΙΠΕΔ, με την υποχρέωση αποζημίωσης σε περίπτωση καθυστερήσεων στις διάφορες φάσεις της επένδυσης από πράξεις δημοσίων υπηρεσιών λόγω της εφαρμογής της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Το επόμενο βήμα, ειδικά για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό για τον οποίο η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από πλευράς των ενδιαφερομένων, έχει οριστεί για την επόμενη εβδομάδα, απομένει αυτή τη στιγμή η πράξη υπουργικού συμβουλίου, ώστε να εγκριθεί η σύμβαση για την αξιοποίηση της έκτασης των 6.200 στρεμμάτων. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η πράξη του υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να εκδοθεί πριν τις 27 Φεβρουαρίου, οπότε έχει ορισθεί η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών από τους τρεις υποψηφίους επενδυτές. Στον διαγωνισμό θεωρείται δεδομένη η υποβολή προσφοράς από το κοινοπρακτικό σχήμα υπό την «ομπρέλα» της θυγατρικής του ομίλου Λάτση, τη Lamda Development. Με ερωτηματικό παραμένει το ζήτημα της κατάθεσης προσφοράς από την ισραηλινή Elbit, η οποία ναι μεν «θέλει» τη συμμετοχή της, δεν είναι σίγουρο ωστόσο ότι… μπορεί λόγω των χρηματοοικονομικών προβλημάτων και των θεμάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει σε κεντρικό επίπεδο, όπως επίσης και της βρετανικής London & Regional Properties, στελέχη της οποίας έχουν εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με το μέγεθος του έργου και τον όγκο των κεφαλαίων που θα απαιτήσει, έστω κι αν αυτό γίνει τμηματικά…

Στεφανία Σούκη

kerdos