Τη θέσπιση του Σήματος Επισκέψιμου Ζυθοποιείου, ανακοίνωσαν η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών και το Υπουργείο Τουρισμού, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο beer bar Barley Cargo.
Η πρόταση της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών είχε ως στόχο την σύνδεση της ελληνικής παραγωγής ζύθου με αυτήν της φιλοξενίας, μέσα από ένα οργανωμένο θεσμικό πλαίσιο.
Η ένταξη του ζυθοτουρισμού στις εθνικές δράσεις προώθησης του τουριστικού προϊόντος, θα ενισχύσει την επισκεψιμότητα και την εξωστρέφεια των ζυθοποιείων, ενώ παράλληλα θα αναδείξει την κουλτούρα του ζύθου στην χώρα μας.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, κ. Σοφοκλής Παναγιώτου, δήλωσε σχετικά: «Με γνώμονα την εμπειρία από την μακρόχρονη λειτουργία των επισκέψιμων οινοποιείων και υλοποιώντας ως Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών με μεγάλη επιτυχία τη δράση των Ανοικτών Ζυθοποιείων, από το 2018, αναλάβαμε την πρωτοβουλία να ζητήσουμε από το Υπουργείο Τουρισμού την θέσπιση του Σήματος Επισκέψιμου Ζυθοποιείου.
Το αυξανόμενο ενδιαφέρον του κοινού για τα προϊόντα του ζύθου και η αλματώδης ανάπτυξη της μικροζυθοποιίας την τελευταία δεκαετία, μας οδήγησαν στην υποβολή της συγκεκριμένης πρότασης.
Η ανταπόκριση του Υπουργείου Τουρισμού, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, στο συγκεκριμένο αίτημα του κλάδου και η ουσιαστική διαβούλευση που ακολούθησε, αποτελούν παράδειγμα υιοθέτησης μεταρρυθμίσεων που συμβάλλουν στην δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε να τύχουν αντίστοιχης αντιμετώπισης και άλλα, πολύ σοβαρά και χρόνια αιτήματα του κλάδου μας.
Ο ζυθοτουρισμός, ως δράση μιας ευρύτερης γαστρονομικής εμπειρίας του επισκέπτη, θα ενισχύσει επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια και σε τουριστικές περιοχές, ενδυναμώνοντας την αναπτυξιακή πορεία του κλάδου μας».
Η Υφυπουργός Τουρισμού, κα Σοφία Ζαχαράκη, ανέφερε: «Μετά από δουλειά πολλών μηνών και την ουσιαστική υποστήριξή μας από τους επαγγελματίες του κλάδου, το Υπουργείο Τουρισμού σχεδίασε και είναι σε θέση πλέον να παρουσιάσει το πρώτο Σήμα Επισκέψιμου Ζυθοποιείου.
Πρόκειται για ακόμη μία σημαντική πρωτοβουλία, ενταγμένη στο σύνολο των καινοτόμων πολιτικών που εφαρμόζουμε.
Επιδιώκουμε την υπεύθυνη ανάπτυξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, με όρους βιωσιμότητας και την περαιτέρω διαφοροποίησή του μέσω της προώθησης των ειδικών μορφών τουρισμού και της δημιουργίας νέων, σύνθετων τουριστικών πακέτων, με έμφαση στην ποιότητα και την ένταση της εμπειρίας που προσφέρεται.
Το νέο αυτό Σήμα έρχεται να παντρέψει δημιουργικά τον κόσμο του εγχώριου ζύθου συνολικά, από τις πρώτες ύλες, την επεξεργασία τους στις ζυθοποιητικές εγκαταστάσεις και την παραγωγή της ελληνικής μπύρας, με αυτόν της φιλοξενίας.
Με τον τρόπο αυτό, ερχόμαστε στην πράξη να ενισχύσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις, ενθαρρύνοντας τες στην αναζήτηση νέων δρόμων ανάπτυξης».
Αξίζει να σημειωθεί, πως τα ζυθοποιεία, δέχονται ήδη πληθώρα αιτημάτων, τόσο από ιδιώτες όσο και από οργανωμένους φορείς και εταιρείες του τουριστικού κλάδου, για επισκέψεις στους χώρους παραγωγής, καθώς και για γευστικές δοκιμές των προϊόντων τους.
Το Σήμα Επισκέψιμου Ζυθοποιείου έρχεται να δώσει ώθηση σε πληθώρα ζυθοποιείων σε όλη τη χώρα, να αποτελέσουν πόλους έλξης επισκεπτών, αναδεικνύοντας τα προϊόντα και τις εγκαταστάσεις τους.
Λίγα λόγια για την Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών
Η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών, ιδρύθηκε το 2004 και σήμερα αποτελείται από 18 μέλη που αντιπροσωπεύουν ισότιμα τόσο μεγάλα όσο και μικρά ζυθοποιεία.
Η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών έχει ως αποστολή της την υποστήριξη των ζυθοποιιών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ώστε αυτές να παράγουν και να διαθέτουν μπύρα ελεύθερα, ανταγωνιστικά, υπεύθυνα και νόμιμα, με σεβασμό προς τον καταναλωτή, την κοινωνία και το περιβάλλον.
Στόχος της Ένωσης, η ανάπτυξη ενός μοντέλου που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα, διαχέει την κουλτούρα του ζύθου και ενημερώνει για την ασφάλεια του προϊόντος και τη θετική συμβολή της ήπιας κατανάλωσης στο σύγχρονο μοντέλο διατροφής, προωθεί τις μεταρρυθμίσεις και τον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης νομοθεσίας, στηρίζει την εξωστρέφεια και την εγχώρια παραγωγή προϊόντων και συμβάλλει ουσιαστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.