Στον αστερισμό των ψηλών κτηρίων και των πύργων εισέρχεται και η Πάφος. Η πολεοδομική επιτροπή του Δήμου Πάφου άναψε πράσινο φως για την έκδοση αδειών ανέγερσης δύο κτηρίων 20 ορόφων στην τουριστική περιοχή, σε τεμάχιο δίπλα από το ξενοδοχείο Αλόη που ανήκει στην εταιρεία Κοραντίνα.

Στους όρους που τέθηκαν προβλέπονται μεταξύ άλλων διαμόρφωση ενιαίου χώρου πρασίνου 3.000 τ.μ., δημόσιος χώρος στάθμευσης για 150 οχήματα και κατασκευή υπέργειας γέφυρας στο ύψος της παραλίας του ΣΟΔΑΠ και του δημοτικού χώρου στάθμευσης. Για να υλοποιηθεί η ανάπτυξη θα πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή του το δημοτικό συμβούλιο και στη συνέχεια η διευθύντρια της Πολεοδομίας, όπως καθορίζεται από το πλαίσιο για την αδειοδότηση ψηλών κτηρίων.

Η πολεοδομική επιτροπή άναψε επίσης το πράσινο φως για την ανέγερση άλλων τριών πολυώροφων κτηρίων, δύο που θα ανεγερθούν από την εταιρεία Λεπτός στην περιοχή του νοσοκομείου, 8 και 10 ορόφων, και ένα που θα οικοδομηθεί από άλλη εταιρεία στην περιοχή Τάφοι των Βασιλέων και θα έχει 12 ορόφους.

Η πολεοδομική επιτροπή δεν εξέτασε αίτηση της εταιρείας Aristo για ανέγερση κτηρίου 14 ορόφων στο κέντρο της πόλης, σε τεμάχιο δίπλα από τη λεωφόρο Ευαγόρα Παλληκαρίδη, λόγω κυρίως των επιφυλάξεων που εξέφρασαν κάποια από τα μέλη της πολεοδομικής επιτροπής, τα οποία ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να μελετήσουν τα δεδομένα της αίτησης και αν αυτή εμπίπτει στο πλαίσιο που εφαρμόζεται για τα ψηλά κτήρια.

Οι αποφάσεις της πολεοδομικής επιτροπής λήφθηκαν μία μέρα μετά την παρουσίαση του πλαισίου για την αδειοδότηση των ψηλών κτηρίων.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Πάφο εκφράστηκαν πολλές επιφυλάξεις για το εύρος της διακριτικής ευχέρειας που παραχωρείται στη διευθύντρια της Πολεοδομίας αλλά και στις 4 πολεοδομικές αρχές των Δήμων Λευκωσίας, Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου.

Σχετικά με τις άδειες για ψηλά κτήρια και τον αριθμό των ορόφων, εξέφρασαν επιφυλάξεις και μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Την αντίθεσή της στην αδειοδότηση ψηλών κτηρίων εξέφρασε και η «Κίνηση Σωτηρία της Πάφου». Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η πολεοδομική επιτροπή του Δήμου Πάφου είχε δώσει τη συγκατάθεσή της και για την ανέγερση ενός ακόμη ψηλού κτηρίου με 11 ορόφους.

Πηγή: POLITIS /ΠΟΛΙΤΗΣ