tourism-today-9Προκαταβολή έως και 100% θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν οι ξενοδόχοι που θα εκμεταλλευτούν τον νέο επενδυτικό νόμο 3908/2011 για τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησής τους, όπως δήλωσε η διευθύντρια επενδυτικών έργων της εταιρείας “Noisis Σύμβουλοι Ανάπτυξης A.E.”, κα Σοφία Παιδάκη, στην εκπομπή Tourism Today αυτής της εβδομάδας, που προβάλλεται από το Channel 9 κάθε Τετάρτη 21:00-22:00 και σε επανάληψη κάθε Σάββατο 19:00-20:00 με παρουσιαστή τον Χάρη Ντιγριντάκη.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την κα Παιδάκη, η περίοδος από την έναρξη λειτουργίας της ξενοδοχειακής μονάδας ή από την απόφαση ολοκλήρωσης προηγούμενης επένδυσης ανέρχεται σε 5 έτη, αντί για 6, που ίσχυε παλιότερα. Ακόμα μία αλλαγή του νέου επενδυτικού νόμου αφορά στα μεγάλα επενδυτικά σχέδια, καθώς παρέχεται η δυνατότητα επιλογής κατηγορίας ενίσχυσης για το τμήμα του επενδυτικού σχεδίου το οποίο ανέρχεται έως 50εκ ευρώ.

Η δεκαπενθήμερη παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων υπαγωγής των Γενικών Επενδυτικών Σχεδίων, έως τις 15 Ιανουαρίου 2013, σύμφωνα με την κα Παιδάκη δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να επωφεληθούν από τις διατάξεις του νόμου 3908/2011. Σημειώνεται ότι τα συνολικά ποσά ενίσχυσης ανέρχονται σε 3,7 δις Ευρώ για το έτος 2012, από τα οποία το 1 δις θα διατεθεί με τη μορφή Επιχορήγησης ή/και επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και τα 2.700.000.000€ με τη μορφή Φορολογικών Απαλλαγών.

Η κα Παιδάκη, μιλώντας στο Tourism Today χαρακτήρισε επίσης εξαιρετικά σημαντικό το πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 456 εκατ. ευρώ, για τους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου και Υπηρεσιών, που ανακοινώθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Ανάπτυξης, και το οποίο αναμένεται να προκηρυχθεί επίσημα στις 14 Ιανουαρίου.

Τέλος, σύμφωνα με την κα Παιδάκη, βασικό αντικείμενο της εταιρείας Noisis είναι ο τουρισμός, έχοντας “επιδοτήσει” μέχρι στιγμής 35.000 κλίνες, ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται στους τομείς των Logistics, της μεταποίησης, της πληροφορικής και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Την πεποίθηση ότι το σπατόσημο “πνίγει” τον τουρισμό εξέφρασε στο Tourism Today ο διευθύνων σύμβουλος της Discover The World Ελλάδας, κος Ντίνος Φραντζεσκάκης. Την ίδια ώρα ωστόσο, σχολιάζοντας την φυγή της Iberia από την Ελλάδα, ο κ. Φραντζεσκάκης επεσήμανε ότι οι λόγοι που “κόβουν” πόλεις οι αεροπορικές εταιρείες δεν είναι μόνον τα ακριβά αεροδρόμια, το σπατόσημο και η ζήτηση, αλλά και η οικονομική κατάστασή τους.

Επιπλέον, μόνο θετική χαρακτηρίζει ο Δ/Σ της Discover The World στην Ελλάδα την απόφαση της Ryanair να δημιουργήσει βάση στα Χανιά, καθώς κάτι τέτοιο αντικατοπτρίζει τη ζήτηση αλλά και παράγει 50.000 θέσεις εργασίας. Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Φραντζεσκάκη, οι αεροπορικές εταιρείες επιβεβαιώνουν τις αυξημένες προκρατήσεις στην Ελλάδα, ενώ οι χαμηλού κόστους αερομεταφορείς υποκαθιστούν και τις εταιρείες charter.

Τέλος, όσον αφορά τα περιφερειακά αεροδρόμια, ο κ. Φραντζεσκάκης υπογραμμίζει ότι εάν διατηρηθούν οι τιμές μετά την εισαγωγή επενδυτών σε αυτά, μόνο θετικά θα είναι τα αποτελέσματα για τον ελληνικό τουρισμό.