«Η βελτίωση και επιτάχυνση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας φυσικών και νομικών προσώπων» είναι ο βασικός σκοπός της Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, υπογραμμίζει σε ανακοίνωση του, το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή την έναρξη της δημόσιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης του νομοσχεδίου σύστασης -για πρώτη φορά στην Ελλάδα- της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης και την ίδρυση και λειτουργία του Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων.
Βασικό έργο της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης είναι η συλλογή και αξιολόγηση πρωτογενών πληροφοριών του Δημοσίου και τραπεζικού τομέα και ο υπολογισμός της πιθανότητας αθέτησης πληρωμής για φυσικά και νομικά πρόσωπα, προσθέτει το υπουργείο.
Όπως επισημαίνει το υπουργείο «κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης, επιχείρηση και φορέας δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα θα μπορεί κατόπιν αιτήσεως του, να λαμβάνει δωρεάν από την Αρχή την πιστοληπτική του βαθμολόγηση, η οποία θα αποτελεί τη βάση για ευκαιρίες νέας χρηματοδότησης.
Παράλληλα, στο ίδιο Σχέδιο Νόμου προτείνεται η ίδρυση και λειτουργία του Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων, το οποίο αποτελεί κύριο μεταρρυθμιστικό έργο του Υπουργείου Οικονομικών, που εντάσσεται στον 4ο Πυλώνα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας», με στόχο την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα και των κεφαλαιαγορών. Είναι το πρώτο εθνικό σύστημα αρχειοθέτησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και θα τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Η δημιουργία Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων αποτελεί βέλτιστη διεθνή πρακτική, η οποία έχει υιοθετηθεί από την πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σκοπός του Μητρώου είναι η καταγραφή σε αναλυτική βάση του ιστορικού πληρωμών, των ειδών των παρεχομένων εξασφαλίσεων και κάθε άλλης πληροφορίας που σχετίζεται με κάθε μορφής πίστωση προς φυσικά ή νομικά πρόσωπα από πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα.
Το Μητρώο αποσκοπεί στην εξάλειψη της υπάρχουσας ασυμμετρίας πληροφόρησης μεταξύ δυνητικών δανειστών και δανειοληπτών και έτσι δύναται να αποτελέσει μοχλό ώθησης για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να προβαίνει σε νομοθετικές μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις με σκοπό την ενίσχυση της χρηματοδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα με ανταγωνιστικό κόστος δανεισμού, διασφαλίζοντας την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας μας».
Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 20 Αυγούστου.