Άνοδο, οριακή και υπό προϋποθέσεις, αναμένει η Eurobank Property Services ως προς την πορεία των αξιών των γραφείων στην Αθήνα, εκτιμώντας -στο καλό σενάριο- περαιτέρω πτώση 1,9% φέτος και άνοδο μόλις 0,2% από το 2018 και μετά.

Τα στοιχεία παρουσίασε χθες στο 12ο RE+D Business Forum για τα ακίνητα ο κ. Δημήτρης Ανδρίτσος, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Property Services, λαμβάνοντας υπόψη τη συνολική εικόνα της αγοράς, δεδομένου ότι υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις καταρχάς ανάλογα με την περιοχή αλλά και την παλαιότητα των γραφειακών χώρων. Ενδεικτικά στον Κεντρικό Επιχειρηματικό Άξονα, τη λ. Βασιλίσσης Σοφίας η πτώση κατά τη δεκαετία 2007- 2016 είναι χαμηλότερη στο 30,2% με βάση τα στοιχεία της θυγατρικής του ομίλου της Eurobank, ενώ για τη Λ. Κηφισίας το αντίστοιχο ποσοστό ανεβαίνει στο 41,1% για την ίδια περίοδο. Στη λεωφόρο Συγγρού οι αξίες των γραφείων έχουν μειωθεί κατά 46,9%, ενώ άνω του 50% ή αλλιώς στο 50,6% είναι το ποσοστό της πτώσης στη λεωφόρο Βουλιαγμένης.
Ανά κατηγορία, η πτώση που καταγράφεται την περίοδο 2007- 2016 για τους χώρους υψηλών προδιαγραφών (Α, Β+) είναι στο 31,5%, για να ανέβει στο 40,3% για τη μεσαία κατηγορία (Β, Β-) και στο 49,3% για τα παλιά γραφεία στις δευτερεύουσες περιοχές.

Εκτιμώντας την πορεία της αγοράς γραφείων από εδώ και πέρα, οι αναλυτές της εταιρείας εκτιμούν μία συνολική πτώση της τάξεως του 1,9% για φέτος, κι εν συνεχεία άνοδο 0,2% τόσο για το 2018 όσο και το 2019. Οι προϋποθέσεις ωστόσο για το …καλό σενάριο είναι επτά και συγκεκριμένα:
-Ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του 3ου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής.
-Ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
-Χαλάρωση των capital controls
-Μετρήσιμη πρόοδος στον χειρισμό των NPLs
-Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στις αγορές εργασίας και προϊόντων
-Αύξηση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και της ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης.
-Απουσία ισχυρού εξωτερικού σοκ.

Ως προς το εύρος των τιμών των ενοικίων στον Κεντρικό Επιχειρηματικό Αξονα, τη λεωφόρο Β. Σοφίας κυμαίνεται μεταξύ 11 και 17 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στη λεωφόρο Κηφισίας η διακύμανση είναι μεταξύ 8- 14 ευρώ ανά τ.μ., ενώ στη λεωφόρο Συγγρού τα αντίστοιχα ποσά είναι μεταξύ 7- 11 ευρώ ανά τ.μ..