Σύνταξη: tourismtoday.gr

Πάνω από 73.000 διαχειριστές και ιδιοκτήτες ακινήτων σε βραχυχρόνιες ενοικιάσεις -τύπου Airbnb– δεν δήλωσαν στην εφορία πέρυσι 102 εκατ. ευρώ.

Αυτό αποκάλυψαν οι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το 2022 με βάση στοιχεία από τις ψηφιακές πλατφόρμες (Airbnb, Booking.com και VRBO).

Τα στοιχεία διασταυρώθηκαν με τις φορολογικές δηλώσεις. Οι φορολογούμενοι που ξέχασαν να δηλώσουν τα εισοδήματα βραχυπρόθεσμης ενοικίασης θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές για να πληρώσουν όχι μόνο τους φόρους, αλλά και τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Επίσης για 14.736 καταχωρήσεις ακινήτων που δεν είχαν Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) ή ο ΑΜΑ δεν ήταν έγκυρος, η ΑΑΔΕ ζήτησε από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO την απενεργοποίηση τους.

Μπαράζ ελέγχων

Η ΑΑΔΕ ετοιμάζει μπαράζ ελέγχων με στόχο να εντοπίσει όσους κρύβουν από την εφορία εισοδήματα που αποκτούν από βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών.
Θα διασταυρώσει τα στοιχεία που έχουν στείλει οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, με τα εισοδήματα που έχουν εμφανίσει στις φορολογικές δηλώσεις οι φορολογούμενοι.

Έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν σε ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb που δεν έχουν δηλώσει τον ΑΜΑ στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων όπου γίνονται οι κρατήσεις των ακινήτων ή έχουν δηλώσει λανθασμένα στοιχεία για τα ακίνητα τους.
Όσοι δεν τον δηλώσουν στις πλατφόρμες ή δεν διορθώσουν λάθη και παραλείψεις εκτός από το πρόστιμο των 5.000 ευρώ που θα πληρώσουν θα δουν το ακίνητο τους να «κατεβαίνει» από τις πλατφόρμες.

Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή ΑΜΑ Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ) τότε αποστέλλονται στις ΔΟΥ τα στοιχεία των διαχειριστών και ιδιοκτητών και καλούνται στην εφορία για να δώσουν εξηγήσεις.

Τσουχτερά πρόστιμα

Τα πρόστιμα που θα κληθούν να πληρώσουν οι παραβάτες κυμαίνονται από 5.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ. Αφορούν τις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».
  • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.
  • Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

Το πρόστιμο που προβλέπεται για κάθε παράβαση ανέρχεται σε 5.000 ευρώ, το οποίο διπλασιάζεται στα 10.000 ευρώ για τη δεύτερη παράβαση. Από την τρίτη παράβαση και μετά, εντός του ίδιου έτους, το πρόστιμο επιβάλλεται στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος, δηλαδή 20.000 ευρώ.