Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η πτώχευση του γερμανικού κολοσσού FTI παρασύρει και την Touristik Vertriebsgesellschaft (TVG) -σύστημα franchise ταξιδιωτικών γραφείων- που ανήκει κατά 50% στον FTI Group και στην Raiffeisen Vertriebs GmbH.

Τα τρία εμπορικά σήματα των ταξιδιωτικών γραφείων της TVG είναι Sonnenklar-TV, 5-vor-Flug και Flugbörse. Το σύστημα δικαιόχρησης περιλαμβάνει σήμερα περίπου 220 τουριστικά πρακτορεία.

Πληροφορίες που κάνουν λόγο την εξαγορά της TVG 100% από την Raiffeisen Tours (RT-Reisen), αναφέρουν πως σχετικές συνομιλίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Ωστόσο η Birgit Aust, διευθύνουσα σύμβουλος της TVG, το διαψεύδει. “Αυτό δεν είναι αλήθεια, δήλωσε σε δημοσιογράφους. Αν τα πράγματα γίνουν χειρότερα, μόνο ο προσωρινός διαχειριστής αφερεγγυότητας θα συνομιλούσε με την RT-Reisen”.

Απώλειες προμηθειών έως και 150.000 ευρώ

Η πτώχευση του διοργανωτή εκδηλώσεων του Μονάχου προκαλεί αυτή τη στιγμή φόβους και αβεβαιότητα σε πολλά γραφεία της TVG. Ορισμένα δίνουν μάχη για την οικονομική τους επιβίωση, ενώ οι εργαζόμενοι δουλεύουν επιπλέον χωρίς να πληρώνονται.

Σύμφωνα με την Birgit Aust, το ποσοστό των κρατήσεων FTI στα πρακτορεία της TVG ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 40%. Οι ιδιοκτήτες εκτιμούν τις αναμενόμενες απώλειες προμηθειών έως και 150.000 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, κάποιοι συνεργάτες σκέφτονται να εγκαταλείψουν το σύστημα franchise και βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις με διάφορους οργανισμούς πωλήσεων.

Η FTI αναφέρεται ως επικεφαλής διοργανωτής στη σύμβαση franchise της TVG. Οι δικαιοδόχοι πρέπει να επιτυγχάνουν συνεχώς έναν ορισμένο κύκλο εργασιών με αυτόν τον οργανισμό, διαφορετικά η αμοιβή franchise αυξάνεται.
Τώρα αυτός ο επικεφαλής διοργανωτής έχει αποσχιστεί και η σύμβαση δεν μπορεί να εκπληρωθεί μονομερώς.

Η TVG δεν έχει ακόμη “ενεργά” παραχωρήσει στους συνεργάτες franchise κανένα ειδικό δικαίωμα ακύρωσης.
Ωστόσο, πρέπει επίσης να ειπωθεί ότι πολλοί συνεργάτες ταξιδιωτικών γραφείων είναι προσκολλημένοι στο σύστημα franchise τους και επιθυμούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το ισχυρό εμπορικό σήμα Sonnenklar TV.

Ο βαθμός στον οποίο οι δικαιοδόχοι της TVG είναι πρόθυμοι να αλλάξουν franchising θα εξαρτηθεί σίγουρα και από το πόσο γρήγορα ο οργανισμός πωλήσεων μπορεί να προσφέρει στους συνεργάτες του υποσχόμενες προοπτικές επιτυχίας.

Η αβεβαιότητα για το μέλλον της TVG είναι έντονη στα γραφεία της. Πρέπει να απαντηθεί ένας τεράστιος αριθμός ερωτημάτων πελατών, να επιλυθούν προβλήματα,ενώ η απλήρωτη πρόσθετη εργασία επιβαρύνει πολλούς υπαλλήλους ταξιδιωτικών γραφείων.