Σύνταξη tourismtoday.gr

Η κυβέρνηση στην Ολλανδία πρέπει να υπερασπιστεί στο περιφερειακό δικαστήριο του Χάαρλεμ, τα σχέδια της για τη μείωση των πτήσεων στο αεροδρόμιο Schiphol.

Αεροπορικές εταιρείες και τουριστικοί πράκτορες κατέθεσαν αγωγή κατά του σχεδίου μείωσης στις ετήσιες πτήσεις από 500.000 σε 460.000.

Στην αγωγή για να σταματήσει το σχέδιο, πρωτοστάτησε ο όμιλος KLM. Ο όμιλος περιλαμβάνει επίσης τις Transavia, Martinair και KLM Cityhopper και αντιπροσωπεύει το 60% της αεροπορικής κίνησης στον κόμβο του Άμστερνταμ.

Συμμετέχουν επίσης η TUI, η Corendon, η Delta Air Lines (εταίρος της KLM) και η βρετανική οικονομική αεροπορική εταιρεία easyJet.

Οι αεροπορικές εταιρείες ζητούν από την ολλανδική κυβέρνηση να αναζητήσει πρώτα λιγότερο δραστικούς τρόπους για τον περιορισμό της ηχορύπανσης. Όπως υποστηρίζουν αυτό πρέπει να γίνει, όπως ορίζουν οι διεθνείς συμφωνίες.

Η Marjan Rintel, διευθύνουσα σύμβουλος στην KLM δήλωσε ότι “αγκαλιάζει” τους στόχους για μείωση του θορύβου και των εκπομπών.

Υποστήριξε ότι οι επενδύσεις σε νεότερα αεροσκάφη και η αυξημένη χρήση πιο βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων θα οδηγήσουν σε καλύτερο αποτέλεσμα “ενώ το δίκτυο των 170 προορισμών παγκοσμίως μπορεί να διατηρηθεί”.
Ωστόσο, τα σχέδια αυτά απορρίφθηκαν από το κράτος, γεγονός που ώθησε την KLM να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Η ένωση που εκπροσωπεί τις αεροπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις Κάτω Χώρες BARIN, υποστηρίζει επίσης τη δικαστική διαδικασία.
Στο πλευρό της είναι και οι Αεροπορικές Εταιρείες της Ευρώπης (A4E) και η Ένωση Αεροπορικών Εταιρειών Ευρωπαϊκών Περιφερειών (ERA).

Επίσης προσφυγή είχε καταθέσει για τον ίδιο λόγο και η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) -μαζί με μια ομάδα άλλων αεροπορικών εταιρειών- αλλά οι δύο υποθέσεις έχουν συγχωνευθεί.

Η κυβέρνηση έχει την υποστήριξη κατοίκων που ζουν στην περιοχή του Schiphol, τους οποίους το δικαστήριο αναγνώρισε ως ενδιαφερόμενο μέρος.
Κάτω από την ομπρέλα του ιδρύματος για το Δικαίωμα Προστασίας από την Όχληση Αεροσκαφών (RBV), υποστηρίζουν την κυβέρνηση και το σχέδιο μείωσης του αριθμού των πτήσεων.