Την αγωνία της για το μέλλον του τουρισμού εκφράζει η Ένωση Τουριστικών καταλυμάτων του νομού Χανίων, επισημαίνοντας παράλληλα τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε ο τουρισμός ώστε να κρατηθεί «ζωντανή η Ελλάδα στις ταραγμένες θάλασσες των μνημονίων», αλλά και ότι “οι επαγγελματίες πρέπει να βάλουμε νερό στο κρασί μας εάν θέλουμε να κρατήσουμε τον τουρισμό στα στα υψηλά επίπεδα του σήμερα”.

Προτάσσοντας την ανάγκη των έργων υποδομής στην Κρήτη, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιωάννης Κοκουράκης και η γενική γραμματέας Γεωργία Ατσαλάκη απευθύνουν σχετική επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης, τους δημάρχους Χανίων, Πλατανιά, Κισσάμου και Αποκορώνου και το ΕΒΕ Χανίων.

«Ο Τουρισμός, αναφέρεται στην επιστολή, ήταν το σωσίβιο που κράτησε την Ελλάδα ζωντανή. Η αύξηση των αφίξεων τροφοδότησε με συνάλλαγμα την χώρα, δημιούργησε επενδύσεις σε εποχή απόλυτης ξηρασίας , συγκράτησε την απασχόληση στο να μην φτάσει η ανεργία στο εφιαλτικό 35%. Αξίζει να σημειωθεί ότι για κάθε 25 τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας δημιουργείται και μια νέα θέση εργασίας.

Ενώ πριν δεκαετίες λέγανε ότι η Κρήτη παράγει λάδι κρασί και πορτοκάλια σήμερα η Κρήτη παράγει κυρίως τουρισμό.
Όλη αυτή η ραγδαία αύξηση του τουρισμού μας, συνέπεσε με την κρίση που βίωσαν ανταγωνίστριες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Η πτώση του Τουρκικού τουρισμού λόγω της αντιδυτικής πολιτικής της χώρας και των τρομοκρατικών κτυπημάτων. Η πολύ μεγάλη πτώση στην Αίγυπτο και την Τυνησία λόγω των ισλαμικών εξτρεμιστικών ομάδων και των κτυπημάτων κατά τουριστών.

Τα τελευταία όμως 2 χρόνια η κατάσταση στην Αίγυπτο και την Τυνησία έχει ηρεμήσει, ενώ η ραγδαία υποτίμηση του Τουρκικού νομίσματος κατά 45% δημιουργεί νέα δεδομένα στις τουριστικές αγορές.

Τα παραπάνω πρέπει να μας προβληματίσουν τον Ελληνικό τουρισμό σαν κουδούνι κινδύνου, εάν δεν θέλουμε να δούμε τον επόμενο χρόνο τις αφίξεις να υποχωρούν μετά την μεγάλη αύξηση που γνωρίσαμε τα τελευταία χρόνια.

Η Πολιτεία, υπογραμμίζεται, πρέπει να φροντίσει άμεσα για τα έργα υποδομής δεν μπορεί τα ΕΣΠΑ να είναι μόνο για τους ιδιώτες και η τοπική αυτοδιοίκηση Α & Β βαθμού να μην επωφελείται στον βαθμό που πρέπει. Επίσης δεν μπορεί να μην ληφθεί μέριμνα για την καταπολέμηση των κουνουπιών και των κινδύνων που ελλοχεύουν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο ευαίσθητο προϊόν είναι ο τουρισμός.

Από την άλλη οι επαγγελματίες πρέπει να βάλουμε νερό στο κρασί μας εάν θέλουμε να κρατήσουμε τον τουρισμό στα στα υψηλά επίπεδα του σήμερα και δεν αναφερόμαστε μόνο στις τιμές των ξενοδοχειακών καταλυμάτων».