Πλαστικά ποτήρια, κουτιά από μπύρες και ένα σωρό άλλα χαλάνε το κατά τα άλλα ειδυλλιακό τοπίο στη Μαγιόρκα. Είναι ότι απόμεινε από το καλοκαίρι, από τον μαζικό τουρισμό και την υπερκατανάλωση.
Την ώρα που στη Μαδρίτη δίνονταν ο αγώνας για το κλίμα με τη διεθνή Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή, οι Μαγιορκίνοι δίνουν τον δικό τους αγώνα.

Νόμος για διακοπές χωρίς πλαστικά

Από τις αρχές του χρόνου έχει θεσπιστεί ειδικός νόμος, ο οποίος προβλέπει τη μείωση των σκουπιδιών έως 20% μέχρι το 2030.
Στην εφαρμογή του νόμου βοηθάει και η γερμανική πρωτοβουλία πολιτών για τη βιώσιμη ανάπτυξη με την επωνυμία Futouris. To σχέδιο έχει την επωνυμία «διακοπές χωρίς πλαστικά στις Βαλεαρίδες». Στόχος του είναι να μειωθεί το ποσοστό των σκουπιδιών στα ξενοδοχεία.
Μαζί με 10 ξενοδοχεία και ξενοδοχειακές αλυσίδες καθώς και εκπροσώπους των ταξιδιωτικών πρακτορείων και των τοπικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων έχουν προετοιμάσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα δοκιμασθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Μέτρα

  • Θα δίνονται πλαστικά καλαμάκια μόνο όταν το ζητάνε οι πελάτες.
  • Δεν θα επιτρέπονται πλαστικά ποτήρια μιας χρήσεως στο χώρα της πισίνας, μεγάλα γυάλινα μπουκάλια με σαμπουάν και αφρόλουτρο.
  • Θα καταργηθούν οι μικρές ατομικές μερίδες φαγητού συσκευασμένες σε πλαστικά κατά τη διάρκεια του πρωινού.

Πρωτοπόρος η αλυσίδα ξενοδοχείων Iberostar

Σημαντική είναι η συμβολή της αλυσίδας ξενοδοχείων Iberostar με έδρα τη Μαγιόρκα. Πιο αναλυτικά από τον επόμενο χρόνο καταργεί όλες τις συσκευασίες πλαστικών μιας χρήσης.
Τα ψάρια και τα θαλασσινά που θα προσφέρει στους πελάτες της θα είναι μόνο από βιολογικές ιχθυoκαλλιέργειες.
Ακόμα για την εφαρμογή του νόμου έχει στρατευθεί και το ίδρυμα από τη Μαγιόρκα με την επωνυμία «Save the Med», το οποίο συνεργάζεται στενά με την τοπική κυβέρνηση.