xania-tampakaria

Συμφωνία για την αδελφοποίηση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά με το Επιμελητήριο Χανίων υπεγράφη πρόσφατα στην πόλη της Κρήτης.

Με την αδελφοποίηση πιστοποιείται ο κοινός σχεδιασμός και η υλοποίηση προτάσεων έργων, ώριμων προς ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, που έχουν ως στόχο τη μετεξέλιξη των επιμελητηρίων και των υπηρεσιών Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ).

Κατά την εκδήλωση αδελφοποίησης ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ), Βασίλης Κορκίδης, επισήμανε: «Υπογράφουμε την εν λόγω συμφωνία αδελφοποίησης, έχοντας ως κοινό στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών των δυο επιμελητηρίων στην πειραϊκή και χανιώτικη επιχειρηματική κοινότητα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, Γιάννης Μαργαρώνης, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Οι άξονες πάνω στους οποίους θα συνεργαστούμε, είμαι σίγουρος ότι, θα προσδώσουν οφέλη στις επιχειρήσεις, αλλά και μεγάλη βελτίωση στις δομές των επιμελητηρίων μας».

Το ΕΒΕΠ και το Επιμελητήριο Χανίων θα σχεδιάσουν προσεκτικά, θα βελτιώνουν συνεχώς και θα ξεκινήσουν να υλοποιούν 12 δράσεις:

-Δημιουργία & λειτουργία Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων, Αγροτικών προϊόντων & Ναυτιλιακών Αξιών με την αξιοποίηση των δημοπρατηρίων του νομού Χανίων.

-Δημιουργία συστάδας επιχειρήσεων με έμφαση στο εμπόριο, τον τουρισμό, τη ναυτιλία & συναφείς υπηρεσίες (συνέργειες – Clusters).

-Δημιουργία Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου στον Πειραιά και τα Χανιά, καθώς και σε περιφερειακές αγορές των ευρύτερων περιοχών τους.

-Λειτουργία Ενιαίου Κέντρου Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων από τις υπηρεσίες του ΕΒΕΠ και του Επιμελητηρίου Χανίων με τη φιλοξενία γραφείων εξυπηρέτησης (Help Desks) τοπικών ΔΟΥ, ΙΚΑ και ΟΑΕΕ.

-Γραφείο σύνδεσης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την απασχόληση, σε συνεργασία με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

-Δράσεις επίλυσης εμπορικών διαφορών των χανιώτικων εγγεγραμμένων επιχειρήσεων, μέσω του Κέντρου Διαμεσολάβησης Πειραιώς και εξειδικευμένων εμπειρογνωμόνων.

-Κοινό κέντρο πιστοποίησης ελληνικών ποιοτικών προϊόντων, αλλά και τεχνικής ικανότητας επαγγελματιών, καθώς και διεθνή πιστοποίηση τοπικών επιχειρήσεων.

-Συμμετοχή στο πρόγραμμα διοικητικής μεταρρύθμισης με έμφαση στη γαλάζια ανάπτυξη «blue growth» και ιδιαίτερα στη στοχευμένη προσέγγιση για συγκεκριμένες δραστηριότητες:

α. υδατοκαλλιέργεια (Ιστότοπος αλιείας) β. παράκτιος τουρισμός γ. θαλάσσια βιοτεχνολογία δ.λιμενικές δραστηριότητες και ναυπηγοεπισκευή
ε.εκμετάλλευση των θαλάσσιων μεταφορών για την ανάπτυξη του εξαγωγικού και διαμετακομιστικού εμπορίου.

-Δημιουργία Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών και αμοιβαία συνεργασία γραφείων αυτοδιοικητικών υπηρεσιών εντός των δύο επιμελητηρίων.

-Βελτίωση της νομοθεσίας για λειτουργία των επιμελητηρίων ως υπερτοπικά κέντρα υποδοχής και διεκπεραίωσης ΓΕΜΗ, αντίστοιχα της υπηρεσίας μιας στάσης με πιλοτική έναρξη λειτουργίας στο ΕΒΕΠ και το Επιμελητήριο Χανίων.

-Υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης, συμβουλευτικής και πιστοποίησης ανέργων.

-Υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020